Творческа среща с доц. Петрова от АМТИИ вдъхнови млади музиканти

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Творческа среща на талантливите деца ​- певци и инструменталисти, с  доц. д-р Галя Петрова - Киркова се проведе през седмицата в  една от залите на школа „Средногорци“ в Пирдоп. Галя Петрова е директор на Департамент за езикова и специализирана подготовка в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ (АМТИИ) в Пловдив и преподавател по народно пеене. 

Творческата среща бе уважена и от нейния съпруг Калин Кирков, концерт​-майстор на Академичен народен оркестър при  АМТИИ, музикален педагог, изследовател и дългогодишен оркестрант в ансамбъл "Тракия". Гостите по традиция бяха посрещнати с питка с мед и шарена сол, а прецизно подредената репетиционна зала и големият брой децата успяха да ги смаят още с влизането. Музикалната школа и оркестърът от тамбури и гъдулки съществува по-малко от година, а преподаватели са младите възпитаници на АМТИИ Цветина Грамова и Десислава Василева.

 "Това, което са постигнали само за 10 месеца, е похвално и достойно за уважение. Създадена е и професионална среда за обучение ​- има инструмент за всеки, пултове, стойки, калъфи, има и бас гъдулка, и чело тамбура, които се срещат изключително рядко и децата свирят с удоволст​вие на тях", заяви доц.

д-р Галя Петрова-Киркова.

Срещата продължи с изпълнения на Гъдуларска група „Средногорци“, Тамбурашка група „Средногорци“, второ изпълнение на оркестъра и индивидуално представяне на всяко от децата.  Народна музика изпълваше залата близо четири часа, а аплодисментите съпровождаха всяко завършено произведение. С голямо желание гостите внимателно изслушваха всички и изказваха мнения за видяното. В края на срещата Калин Кирков представи виртуозно изпълнение на гъдулката, чийто предишен притежател е бил неговият учител ​- доайенът на гъдулките - Атанас Вълчев. А доц. Петрова с лекота представи емблематична странджанска песен под съпровод на гъдулка.

Тя подари на школа „Средногорци“ издадени от нея книги на фолклорна тематика с пожелание към  учителите Цветина Грамова и Десислава Василева да не спират да съхраняват и популяризират фолклорното ни наследство. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?