Творби на Цвятко Сиромашки в постоянната експозиция на японски музей

Две творби на пловдивския скулптор Цветко Сиромашки влизат в постоянната експозиция на японския Музея Ивасе в град Сакурагава. Това е 50-хиляден град, който се намира на 70 километра от Токио. Едната скулптура се казва „Послание към Слънцето”, а другата е „Милувката на бика”.

И двете са от първокачествен гранит и тежат над тон и половина. Те са предадени на музея от г-н Масаджи Асаги – носител на наградата на Министерството на културата ни ”Златен век” и на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Музеят Ивасе е посветен на творби от камък. 

„Г-н Асага ме покани в Япония преди доста години. 6 месеца правих двете творби от първокачествен гранит. Много тежка работа – лятото тогава се улучи горещо, аз дялам камъка! След това дълго време ме боляха ръцете”, разказва пловдивчанинът. 

„Послание към Слънцето” изобразява будистка пагода под формата на пирамида. Отстрани е стилизираният образ на японска вишна. „Милувката на бика” показва митично животно, което целува слънцето. Скулпторите на Сиромашки са на открито в огромния двор на музея.

Изображението им бе публикувано от българската авторка на книги свързани с японската култура Юлияна Антонова – Мурата. Тя е автор на книгите „Моши моши, Япония” и „Уки уки, Япония”. 

„Това са поредните ми монументални работи, които остават в чужбина”, казва пловивчанинът. Той определя това като парадокс. През 1990 взима голямата награда на Италия със скулптурата в Сардиния „Вратата на рая”.

Тя е от гранит и тежи колосалните 37 тона.

„Не можете да си представите за какво става въпрос”, казва Сиромашки. В центъра на Рига е гранитната му работа „Посвещение”, а третата е в Германия в офиса на голяма компания.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Майстора!

Майстора!

11.04.2021 | 16:01

Браво, маестро! Да си здрав и да имаш много сили да работиш и твориш! Да прославяш България и Пловдив в целия свят! Твоите творби ще надживеят нас хората, въпреки, злобата и зависта която е обсебила благочестивия ни български народ!

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?