Турски майстор прави обувките за „Хари Потър" и „Троя"

Орхан Чакърулу показва най-новите си модели на Панаира на старите занаяти в Стария град

Ръчно направени обувки от овча, телешка и кожа от бизон приковават погледа на посетителите на Балабановата къща. На дувара във възрожденския двор турският майстор Орхан Чакърулу е подредил ръчно направени сандали във всевъзможни цветове - яркозелено, червено, жълто, лилаво, кафяво. По нищо не личи, че турчинът е важна фигура във филмови мегапродукции. Той е човекът, направил чепиците на героите от сагата за момчето магьосник Хари Потър. Един от продуцентите на филма случайно се натъкнал на името му в интернет, свързал се и поискал от Орхан да изпрати мостри. Той, естествено, тутакси подбрал стар турски модел чепици и ги проводил отвъд океана. Сценографът на продукцията страшно ги харесал и поканили майстора на място, за да уточнят поръчката. За няколко месеца Орхан, който е от Югоизточна Турция, трябвало да изработи 5000 чифта, и то на ръка. Наел чираци да му помагат, за да влязат в поставените срокове. Турчинът сключва постоянен договор с „Worner bros". Така се стига до заявката за филма „Троя". Тук обаче той трябвало да се конкурира с обущари от Испания и Италия. Спечелил надпреварата и му поръчали 1500 чифта. Орхан имал щастието да се види очи в очи с Брад Пит и му подарил един от най-оригиналните си модели. „Сега показвам по-модерни варианти, които стават за носене всеки ден. Дамските са на принципа на традиционните турски сандали с връзки около крака. Затворените мъжки обувки са с повдигнати върхове", обяснява мургавият обущар.

Над 30 майстори ще представят изкуството си на първия международен панаир на старите занаяти. Атрактивните щандове и миниработилнички са разположени в Балабановата, Баятовата и Бакаловата къща. В изложбата са включени едни от най-добрите майстори на Турция, Гърция и България. Сборната експозиция вече гостува в Атина и след Пловдив ще отпътува за Одрин. Стартът на панаира бе даден с дефиле на традиционни костюми от трите държави. В парада на моделите участваха момчета и момичета от Сценични кадри, „Ана Май" и дом „Рада Киркович".

В сводестата зала на Балабановата къща могат да се видят мебели от дърво, огледала, кутии за бижута, саби и ножове с инкрукстиран седеф. Там са подредени и цветните керамични чинии и вази на Демет, която посреща посетителите, облечена в характерен червен костюм. Истинска атракция е Исмаил Макао, който е транспортирал дотук стана, на който тъче покривките и шаловете си, за да участва в демонстрациите. Исмаил тъче в двора на Баятовата къща, където е наредил пердета, възглавници и покривки в най-различни цветове. До него работи майстор на шарени чехли, който сръчно кове лъскави ленти от плат върху дървената подметка. Ножарите, майсторите на лули, бижута от кост и стъкло са разпънали сергии в Бакаловата къща.

Класата на нашенските майстори се защитават Елена Драмова и Маряна Димитрова. Тъкачките са изложили покривки, чалове, торби, черги и възглавнички. Дечо Дечев от Смолян събра очите на гостите на откриването със сгъваеми дърворезбовани лъжици и вилици.

Красавици от пловдивските училища дефилират с традиционни носии на откриването на Панаира на занаятите на Античния театър

Спектакълът по откриването

Ножове от стомана на турски майстор

Традиционни дървени чехли оформят най-пъстрия щанд в Бакаловата къща

Исмаил Макао тъче на стан, който е донесъл чак от Турция

Дечо Дечев от Смолян показва сгъваемите лъжици и вилици

Снимки от Евгени Цветков

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Енев

Енев

13.05.2010 | 15:59

http://www.facebook.com/album.php?aid=22120&id=1790741162

Отговори
0 0
Енев

Енев

13.05.2010 | 15:57

Само да отбележа,че това не са красавици от училищата,а са артисти от Ф.А.Тракия,коити играха на откриването-Фрагмент от спектакъла на ансамбъла "Картини от стария Пловдив" и танцовата постановка "Пловдивски кокони.Моля бъдете точни и коректни в презентирането и изписването.Нека знаят пловдивчани,че имат такъв ансамбъл.

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?