Следвайте ни

Трупи от 7 държави осветяват "Черната кутия"

Актьорът Деян Донков ще открие Фестивала за театър и съвременен танц под тепетата

viber icon

В петък е голямото откриване на Международния фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия". В рамките на една седмица в Пловдив ще се изсипят артисти от седем държави - Австрия, Израел, Италия, Румъния, Япония, САЩ и Чехия.

Изтъкнатият писател Недялко Славов, който е организатор на събитието, бе категоричен: "Фестивалът ще накара всички чужденци, дошли в Пловдив, да се вклюбят в града".

Представленията и творчески срещи  ще се реализират на сцените на Драматичен театър, Куклен театър - Пловдив, Театър  А’парт, Културен център Тракарт, Галерия УПАРК. 

„Пограмата включва както класически така и физически, визуален и танцов театър, куклен театър, музикално-театрални постановки, творчески срещи, и премиери на книги и филми свързани с театъра и танца. Сред нас ще бъдат едни от най-известните творци и лица на театралното и танцовото изкуство у нас  -  Мила Искренова, Христо Мутафчиев“ – каза артистичният директор на фестивала -  Слава Младенова.

Мероприятието ще бъде официално открито в 19 ч. в Камерната зала на Драматичния театър с творческа среща с Деян Донков.

Същия ден пловдивчани ще се насладят и на австрийския "Bodhi Project". Репертоарът на компанията показва сложна смесица от движения, включващи театрални елементи.

На 1 юни публиката ще стане свидетел съответно на българския документален филм "Дневникът на дракула" и италианския спектакъл - "4 John", посветен на пионера в областта на експеримента със звук и тишина - Джон Кейдж.

В 19 ч. на 2 юни гостите от Белгия ще вземат участие във фестивала с постановката "Cie O Quel Dommage". Сюжетът разказва за три жени в черно, коитомбиха живели добре, ако не трябваше да се        срещнат на погребението на човека, на когото са били съответно съпруга, бивша съпруга и любовница.

На 4 юни Япония ще вдъхнови зрителите с куклено-театралния спектакъл „Принцът          на морето и принцът на земята“, а Чехия ще представи "Goršek" - пиеса, която разказва историята на двама братя от митологичното плато на Горшек.

В сряда фестивала ще продължи с "Пиеса за кукли и пиано" на израелския режисьор Маша Немировска и произведение на американския хореограф J'Sun Howard.

Официалното закриване на 13-тото издание на фестивала "Черната кутия" ще бъде на 6-ти юни. Последната постановка от празничната програма е "Асансьорът", дело на румънската компания M Studio.

Мероприятието е част от Календара на културните събития на Община Пловдив за 2019 година. Богато наситения му график, включващ театър, пърформанс,    съвременен танц, творчески срещи и филмови прожекции се очаква да привлече хиляди любопитни пловдивчани.

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?