Следвайте ни

Трима реставратори стягат 300 картини за Градската галерия СНИМКИ

viber icon

Над 300 картини и скулптори ще бъдат включени в новата постоянна експозиция на Градската художествена галерия на ул. „Съборна” 14А в Стария град. Сградата, построена от арх. Йосиф Шнитер, вече е напълно реновирана и скоро ще отвори врати. 

Интериорът и екстериорът й са завършени, като към съществуващите два етажа в галерия е превърнато и подпокривното пространство. До края на годината ще бъде довършен и дворът й.

Картините от експозицията са почистени и обновени от двамата майстори реставратори – Марина Ненова и Марин Бекирски. За да смогнат с реставрацията на огромното количество творби към тях наскоро се е присъединила и специалистката Мартина Стоянова. 

Ненова и Бекирски обновиха рушащата се мозайка на Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня.

Градската художествена галерия спечели финансиране по два проекта от Министерство на културата за реставрационна дейност.

През 2020 г. по проект „Консервационно - реставрационни материали в помощ за реставрацията“, ателието се сдоби с каутер, компресор и аерограф. 

През 2021 г. по проект „Разширяване на възможностите за реставрация и консервация на художествени произведения от фондовете на ГХГ“ ще бъдат закупени специализирани препарати, които не съдържат агресивни разтворители за почистване на картини.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?