Трета награда за принос във филологията

Председателят на фондация „Пигмалион” и настоящ евродепутат Емил Стоянов връчи за трета поредна година наградата „Пигмалион” за принос във филологията. Фондацията е специализирана в областта на литературата и ежегодно връчва и стипендия на талантлив млад автор от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.
В литературния салон на фондацията в Пловдив се проведе литературно четене на стихове от съвместния проект на фондация „Пигмалион” и немската фондация „Еденкобен” под наслов „Балкански азбуки” за публикуване на двуезични издания на български, румънски и гръцки автори. Гости бяха Инго Вилхелм, водещ проекта, носител на почетния знак на град Пловдив, Ханс Тил, поет и собственик на издателство „Вундерхорн”, с чийто знак излизат книгите, и д-р Габи Тиман, известна българистка и преводач на книгата. Поетесата Мирела Иванова, съставител на българската антология от поредицата „Балкански азбуки”, представи участниците в проекта Бойко Ламбовски и Пламен Дойнов, които прочетоха свои стихове.
Българските автори вече са имали своите срещи с немската публика на четенията в Берлин, Кобленц и Бамберг, където са посрещнати много радушно.
„Пигмалион” и „Еденкобен” наскоро завършиха десетгодишния си проект „Едно немско пътуване към Пловдив”, чрез който немски автори посещаваха ежегодно града и пишеха за него. Техните книги са издадени в Германия и България.
През 2007 година фондация „Пигмалион” учреди годишна награда за преподавател от Пловдивския университет. Първият носител е доц. д-р Юлия Николова, а доц. д-р Владимир Янев  беше вторият. Журито с председател проф. дфн Иван Куцаров и членове проф. дфн Клео Протохристова и доц. д-р Живко Иванов присъди наградата за 2009 година на проф. дфн Диана Иванова, преподавател в Катедрата по български език.
За доброто настроение на присъстващите се погрижиха преподавателката по пиано от НУМТИ „Добрин Петков” Ирен Капеловска и младата цигуларка Наталия Тодорова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?