46

"Тракарт" показва икони и свети мощи на постери

Културен център "Тракарт" ще представи постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август в 18 часа. Тя е по повод християнския празник Успение на Пресвета Богородица.

Изложбата е нов визуален проект, който е реализиран от екип изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Осъществява се с подкрепата и партньорството на Държавен културен институт към МВнР.

„Живата вяра в чудотворните образи на Божията Майка, в тяхната сила, неподвластна на времето, на идеологиите, теориите и философиите, е като мост през вековете. Това е  свързващата нишка между църкви и манастири на Балканите, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви",  подчертава директорът на Държавния културен институт към министъра на  външните работи Снежана Йовева.

Фототипната изложба успешно се представя в програмите на дипломатическите мисии по света и се радва на засилен интерес.

До сега е презентирана пред широка публика у нас и в чужбина: с нея се откри обновената галерия „Мисията“ в София.

В началото на тази година бе в Българския културно-информационен център в Скопие, Република Северна Македония, с акцент и разказ за чудотворната икона на св. Йоан Предтеча в Бигорския манастир и съхранените мощи на св. Климент Охридски в църквата „Св. Пантелеймон“ в Охрид. 

Ппо повод деня на будителите гостува в Българското посолство в Белград, в Южна Африка в Мидранд, по повод Деня на Свети Иван Рилски, в Албания - Иконографски музей „Онуфри“ в Берат. Била е в Минск, Женева и Венеция.

Към изложбата е отпечатан двуезичен представителен каталог, който обогатява разказите за чудотворните икони и свети мощи на Балканите.

Още за събитията в Пловдив четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иво

Иво

12.08.2022 | 09:33

Постери? Можеше и на тапети в унисон с някои модерни практики. Дъноооо....

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?