71

Тръгва поетичен маратон с плодов сироп в деня за размисъл

Пловдивският поет Георги Ганев, който пише на български и английски, ще направи първия си поетичен маратон на 1 април от 13.50 на площада пред общината.  

„Като стартирам тогава ще завърша на Малката Главна до Дом Левски вечерта в 20 часа. Пред общината ученици от 10 и 11 клас от училище „Любен Каравелов" ще направят концерт”, разказа пред марица.бг поетът. 

Там поетът ще прочете стихотворението си „Интимно”, което е посветено на Пловдив. 

След площада пред общината, поетът ще рецитира до Седмото тепе зад Джумаята. В 15 часа е в галерията на Ангел Гешев в Капана. Всяко рецитиране ще бъде записвано с камера. 

По първоначалния замисъл маратонът е трябвало да бъде придружен с разливането на чаша вино за гостите му различните точки в града. Денят, обаче се оказал за размисъл и вместо това ще раздава плодов сироп. 

Подобно нещо е правил в град Улвърхамптън. Там има 36 статуи на вълци, които са символи на града и са поставени на различни места. 

„Направих го като на 6 вълка вързах големи български мартеници на Баба Марта. Там четях поезия и хората спираха и ръкопляскаха”, спомня си Ганев.

Ходи по поетични фестивали в света. Най-големият е в Остин, в щата Тексас през 2016 година, който печели. "Тези фестивали се правят със сляпо журиране – без да се знае кой е авторът от каква националност е. На практика се състезаваш с автори, за които английският е майчин или официален език”, обясни той. 

Георги Ганев преподава английски в училище с ромски деца в село Песнопой.

„Децата са много отворени. Ако човек ги подхване с подходящи теми – футбол или мода за момичетата, им е интересно”, казва той. 

Снимка от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мимет

Мимет

29.03.2023 | 18:21

Верно, на циганетата им вървят езиците

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?