Следвайте ни

Тръгва 6-дневен артмаратон за празника на детето

viber icon

Шест дни ще продължи Празникът на детето в Стария град, който се организира от ОИ „Старинен Пловдив“. В артмаратона ще има музика, фокуси, пътешествия в света на книгите и разнообразни детски работилници.

Проявите започват още на 29 и 30 май в музейната аптека „Хипократ“. Там малките ще видят как се правят стари бабини рецепти. Тези, които искат ще могат да ги забъркат сами. 

Ще бъдат показани оригинални рецепти за лекарства за бронхит и болки в гърба от времето на Възраждането. 

Всички прояви от Празника на детето са организирани така, че на тях да могат да се забавляват и родителите.

Детското шоу в аптека „Хипократ“ ще започва в 11 часа и ще продължава 4 часа. 

Малката базилика ще е другият център на празника. Там на 29 май от 11 часа писателката Павлина Николова ще покаже на децата пътуване в световете от книгата й „Разказвачът на приказки“.

„Чрез книжките си искам да съхраня и предам силата на уникалния български фолклор – предания, образи, остроумия, гатанки, поуки и мъдрости. В сърцевината на приказките ми е Доброто и това, че трябва да се борим за него”, каза Павлина 

Навръх детския празник - 1-ви юни в 18:30 часа на започва детският концерт „Римският стадион посреща Алиса в страната на джаза“. 

Проявата на това знаково пловдивско място е част от фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“. 

На 2-ри юни в 18:00 часа в Балабанова къща идват талантите от школа по изкуства при читалище „П. Р. Славейков 1908”. Те предлагат „пътуване” „На вълшебните криле на музиката и песента”. 

Детският артмаратон ще завърши през уикенда на 5-ти и 6-ти юни от 11:00 до 15:00 часа, когато Балабанова къща става зона „Оцвети Старинен Пловдив: стенописи”. 

Заедно с експертите на Национален институт за недвижимо културно наследство ще има творчески работилници, а в Къщата на Верен Стамболян е подготвена демонстрация за ръчно изработване на стъкло и декорации с Иван и Снежана Станеви. 

През тези два дни от Велико Търново идва Детският духов оркестър „Джуниър бенд”. Той ще направи дефиле и ще открие форума „Памет в символи”. 

На него ще има сцена на открито и разнообразни творчески ателиета за деца в двора на Къщата с постоянната експозиция на Златю Бояджиев. 

Кулминацията на Празника на детето в Стария град е на 6-ти юни в 11:30 ч., когато на площада  пред църквата „Св. св. Константин и Елена” когато започва „Училище по магия и вълшебства”. 

Тогава създателят на над 100 авторски фокуса Боби Шоу ще демонстрира изкуството си.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?