49

Тошковци и Пенчовци върху кратуни превзеха центъра на Пловдив СНИМКИ

Новият панаир на занаятите преобрази до неузнаваемост три малки улици, на които рядко стъпва пловдивски крак. „11 август”, „Д-р Вълкович” и „Станислав Доспевски” събраха шарените сергии на тазгодишния панаир.

Мястото сякаш е специално създадено за подобни инициативи – има хубава сянка, а къщите му са много красиви и създават усещането че си попаднал в град от бившата Австро-Унгарска империя.

Съд от различни парчета дърво, който е правен от майстор Сашо

„Проблемът е, че хората още не са научили, че панаирът ще е тук – иначе улиците са хубави”, каза майсторът на седеф и рог Тодор Миланов.

Обработва роговете си с пет вида шкурка, а мидите събира от бреговете на село Дрангово до Раковски.

Панаирът събра майсторство, надежди за успех, радост от връщането към нормалността и тъжни спомени за хората, които загубихме последните две години.

На една от сергиите са наредени последните дървени съдове на покойния майстор Сашо Димитров от Кубрат. Те са докарани от съпругата му Росица.

„От 7-8 години идваме по два пъти в годината в Пловдив – пролет и есен. Мъжът ми работеше с череша, дъб, орех. А най-странното дърво, което използва е кайсия – тя прилича много на маслина”, разказа Росица Димитрова. 

Кратуните на Стария град раждат приказни герои

Майстор Сашо напуснал този свят преди няколко месеца от усложнения причинени от ковид. Има две дъщери, които са далече от работата с дърво. Внукът му Данаил е само на 3 години, но вече показва всички признаци, че е наследил сръчните ръце на дядо си.

„Ще пазя работилницата и инструментите за него – дано продължи традицията”, надява се Росица.

Майсторката на рисувани сувенири Галина Тодорова изненадва с весели фигурки на българи върху кратуни. Те са расли в дворовете на Стария град. Оказва се, че на голяма част от асмалъците там през годината висят кратуни. 

„Не можахме да свалим всички кратуни миналата година. При плодотворна и дъждовна година се раждат по много. Ако е по-сушаво са по-малко. Кратуните са като хората – има малки, големи, различни сортове”, казва майстор Галина.

Майстор Галина организира и занимания за деца в ателието си в Стария град. Учи ги да изписват яйца по старата Велинградска техника.

Панаирът събра сергия до сергия съпружеската двойка майстори от Димитровград Цанка Стоянова и Георги Георгиев.

Тя се занимава с художествена обработка на дърво и прави бъклици, в които може да се носи истинска ракия. Тайната е, че вътрешността им е от стъкло и майстор Цанка само го облепя с качествено дърво.

До нейната сергия вторачен в длетото работи съпругът й Георги. Прави красиви дървени пластики на животни и герои от народните приказки.

Малки барелефи на Ботев от скъп дъб и изящни прибори показват на панаира от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване.

Всичко е изработено от таланливите ученици на учебното заведение. Панаирът е празник за окото и сетивата. Предлага прекрасни изделия от кожа, ароматни свещи и ръчно правени захарни изделия на необяснимо високи цени.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?