49

Тома Спространов возил Прешъс Уилсън в бус със зелки

Филмът "Пулсиращи тепета" за легендарния пловдивчанин напълни два пъти Lucky

Препълненият салон на  Lucky Дом на киното се смя и плака с филма "Пулсиращи тепета", посветен на легендарния пловдивски радиоводещ Тома Спространов. Лентата даде летящ старт на 19-ото издание на София Филм фест в Пловдив, което продължава до 31 март с общо над 25 заглавия. Поради огромния интерес организаторите пуснаха още същата вечер втора прожекция на документалния филм за 83-годишния любимец на меломаните, който беше в залата и приемаше овациите.

„Той е човекът, който носеше истинската музика от Запад, прескачайки Желязната завеса“, подчертаха приятели на Спространов. Двамата автори на "Пулсиращи тепета" Тодор Карагяуров и Тодор Башиянов бяха подбрали някои култови откровения на Томата. Сред тях беше историята с пристигналата за "Златният Орфей" знаменита ямайка Прешъс Уилсън от "Иръпшън".

"Исках да я закарам на купона след фестивала, но нямаше таксита. Накрая видях един приятел от Първомай, който беше дошъл да продава зелки на морето. Натоварихме се с Прешъс върху зелките в буса и така пристигнахме", разказа с присъщото си чувство за хумор Спространов.

Най-трогателният момент в лентата пък беше как той реагира на видеопослание от негова дългогодишна приятелка германка, в която се влюбил на млади години, но съдбата ги разделила. С много ирония Томата разказа и как се е стигнало до сватбата му с англичанката Джуди, с която имат двама синове и дъщеря. Призна, че отишлата си от този свят Гергана Лазарова, музикален редактор на "Пулсиращи ноти", за която легендарният радиоводещ се грижеше до последно, го превърнала от градско момче в планинар.

 „Незабравима вечер. Благодаря на всички!“, каза в края на прожекцията Тома Спространов след  нестихващите аплодисменти на изправените на крака зрители.

В последния ден от старата година в ефира на Радио Пловдив бе излъчено последното издание на легендарното предаване "Любопитно петолиние" на Томата, с което израснаха поколения българи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Някои

Някои

18.03.2024 | 18:33

Точно тогава е бил действащ агент на ДС!

Отговори
5 2
Този нещастник

Този нещастник

18.03.2024 | 22:11

Предаде най-близките си приятели и роднини. Защо не си признае и се извини на Пловдив, а се прави на велик?

Отговори
4 1
РАП

РАП

18.03.2024 | 14:32

Тома спространов е не само легенда за хората от моето и следващи поколения, той е еталон, за всички обичащи и западна музика по време на желязната завеса. Бъди здрав Тома...

Отговори
9 4
“Еталон” агент на ДС

“Еталон” агент на ДС

18.03.2024 | 16:58

Защо никой не споменава тая гнусотия???

Отговори
6 4

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?