Следвайте ни

Ток удари в мъжка изложба между плюса и минуса СНИМКИ

Пловдивската галерия „Мария Луиза“ събра творческия тандем, пръснат между Велико Търново и Нидерландия

viber icon

Токов удар -– това е резултатът от играта между плюс и минус в съвместната изложба на Христо Бозуков и Веселин Симеонов, открита снощи в галерия „Мария Луиза“. Мъжкият заряд, протичал у двамата автори цели 7 години, 4 месеца и 1 ден, избухна пред зрителя в цветове и идеи, искрящи от електричество. Токовият удар върху сетивата покорява в „Плюс и минус. Завръщането“.

Творческият тандем се завръща пред пловдивска публика след последната си съвместна изложба на „Винария“ през 2014-а. Тогава проектът с провокативни, интересни и смели идеи на двамата художници е приет въодушевено от публиката. После пътищата им се разделят, но само географски. Веселин живее известно време в София, но бързо се разочарова и се връща в родното Търново, където защитава доктурантура, и става преподавател във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Христо работи в Пловдив, за кратко също преподава в частен колеж. „Нямаше как да откажа - в групата бяха 26 жени. Едно преподаване падна...“, обяснява залитането си по академична кариера художникът. Живее няколко месеца в Нидерландия, а след „Завръщане“-то му предстои ново заминаване за Страната на лалетата, където ще го чака неговата любима и муза - артмениджърът Джей Хауари.

„Джей направо отказа, като чу как с Веско си говорим по 3-4 часа всеки ден по телефона“, смее се Христо, който през годините поддържа почти всекидневна връзка с приятеля си от студентство. Още докато следват в Търново, двамата делят общо ателие. Свързва ги ценно приятелство. Не е съвсем ясно кой във връзката им е плюсът и кой - минусът, но едно е сигурно - двамата се допълват перфектно. В личен план Веско е много търпелив, понася всички щуротии на Христо, изслушва го, съветва го. Професионално е точно обратното - Христо е този, който мотивира Веселин и пали творческия му заряд. Изложбата се ражда спонтанно от общата им енергия и носи дълбок емоционален смисъл.

Ицо се представя с три широкоформатни маслени платна и 12 рисунки в черно и бяло (с нотка синьо) от серията „Black&White Like Plus&Minus“. Черното и бялото е като плюс и минус, ин и ян, допълване между двата свята, обяснява художникът. Синьото пречупва строгостта на черно-бялата рисунка, внася енергия и чувственост в платната му. Веско участва с около 20 колажирани работи, смесена техника. „Интересно беше да се видим от 7-годишна дистанция. Как сме се развили, до какви идеи сме се докоснали. Има голяма разлика в творчеството ни оттогава досега“, посочват авторите.

Провокира ги и самото пространство на галерия „Мария Луиза“, което е в типичния манхатънски ъндърграунд стил.

„Магията се получи. Най-хубавите картини стават, когато нещо те предизвика.  Дали е в изкуството, дали в любовта - провокацията е много важна. Откъде иначе ще изскочи магията, пита Христо, който съвсем не може да се оплаче от липса на предизвикателства. Особено в любовта. Приятелката му Джей, която също се занимава с изкуство, е главно действащо лице в това творческо стълкновение. „Веднъж се бяхме скарали, не помня вече за какво. Той стана в 4 и половина сутринта, отиде в ателието. След няколко часа ми пише: Ядоса ме, виж какво направих! И ми изпрати една страхотна картина. Изумих се“, спомня си Джей. И се пита дали пък, ако вбесява по-често половинката си, това няма да е в полза на артистичното му бъдеще.

 Без да искам, паднах от влака

На какви ли не истории се е наслушал и нагледал Веско в годините с Христо Бозуков. Веднъж, като се връщал от морето, Ицо за малко да пропусне гара „Тракия“, където трябвало да слезе. В просъница чул, че обявяват неговата спирка, но докато се опомни, влакът тръгнал. Скочил в движение и се контузил жестоко. За капак багажът му останал в купето. Затътрил се към гишето за билети, целият в кръв. „Без да искам, паднах от влака“, изтърсил пред изумената касиерка. 

 

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?