Следвайте ни

Тодор Кожухаров събра живота и песните си в книга

Да твориш по време на пандемия, е предизвикателство и удоволствие, казва певецът

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Завършиха новите записи на тракийския певец Тодор Кожухаров и оркестъра му „Южни ритми“ в пловдивското студио на Виктор Йорданов-Кардама. Новата продукция ще се появи на замрелия музикален пазар още тази пролет, по повод на 45 години творческа дейност на именития народен изпълнител. В диска, който ще носи името „Златен наниз - песни от Тракия“, има включени дуети със съпругата му Донка Кожухарова, две странджански песни с Милка Андреева, дуетна песен с Дарина Славчева от ансамбъл „Тракия“ и една родопска. 

Преди ден излезе от печат и книгата за Тодор Кожухаров „Живот, събран в песен“, в която са включени 60 авторски и автентични песни от богатия му репертоар, както и любопитни факти от творческия му живот. Книгата е отпечатана след защитен проект за финансиране на културни дейци от Община Хасково и ще бъде подарена на всички читалищни библиотеки, фолклорни формации и музикални школи в региона. Има идея още тази пролет да бъде представена в Стара Загора, Раднево, Димитровград и Пловдив.

"През изминалата година нямахме концерти и участия, но всяко зло за добро. Организирах се бързо и само за няколко месеца събрах материал за книгата. Успоредно с това осъществявахме и записи в студио за новия ни компактдиск. Да твориш по време на пандемия, е предизвикателство, но и удоволствие",  казва Кожухаров.

Това е втората книга, която се издава с творчеството на Тодор Кожухаров, първата от 2004  г. отдавна е изчерпана.  В новата са събрани много спомени, истории по създаването на песните и богат снимков материал с Конушенски оркестър на Никола Илиев, „Тракия“ и Иво Папазов, „Южни ритми“ и оркестъра на ансамбъл „Китна Тракия“. 

Името му става известно, а песните любими на хиляди слушатели, когато идва в Пловдив през 1979 г. и започва концертна дейност с група „Весела среща“. Тогава регистрира и първите си записи в Радио Пловдив с оркестъра на Тодор Пращаков. През 1982 г. е поканен след прослушване да осъществи записи и за Радио София, а песните, които прозвучават с неговия глас, са „Сън сънувах“, „Провикна са Стоян“, „Рано ранил Димитър“, „Син, бял зюмбюл, малка моме“, „Дружина Вельо думаше“.  

Освен 45 г. на сцена, Тодор Кожухаров ще отпразнува и юбилейните 65 житейски години тази есен.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?