Тодор Азманов чества 80 г. в Брюксел

Пловдивският скулптор Тодор Азманов, който подреди първата българска изложба в Европарламента, преди Европа да ни признае за член на голямото семейство, празнува 80-годишнината си в Брюксел. Юбилейното тържество, украсено с негова експозиция, организира кметството на квартал Скърбейк, считан за един от старите културни центрове на Стария континент.

Изложбата представя основните моменти от 65-годишното творчество на Тодор Азманов. Той учи при Златю Бояджиев и Иван Топалов. По време на комунистическия режим избягва доктрината, като твори обобщени женски образи: “Българка”, “Пиета”, “Селянка”, и портрети от националноосвободителното движение - Матей Преображенски. През 70-те години на миналия век Азманов основава в Алжир една от първите школи за скулптура в Ислямския свят.
За неговата творба “Свободна Африка” един арабски журналист признава: “Азманов разбира нашата половин свобода: африканката е уж свободна, но е притисната от рамката на постколониализма”. Азманов става почетен член на Съюза на алжирските художници.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Васил Мелин

Васил Мелин

30.12.2009 | 17:06

Голям талант , щастие ,че го познавам !

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?