Тинчо Севдалинов: Възраждам песни от Орфеевата планина

Гласовитият родопчанин е новият солист на ансамбъл „Родопа“

Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Да издири всички стари родопски песни, които не са записвани и издавани досега, с това се заел известният родопски певец Тинчо Севдалинов. С неговия глас той ще им даде нов живот, замисля да издаде и специален албум със старинните песни от Орфеевата планина.


Гласовитият родопчанин съвсем скоро ще стъпи и на една сцена с фолклорен ансамбъл „Родопа“ в Смолян. Вече е имал разговор по тази тема с директора на ансамбъла Адриан Петров. Договорили се около предстоящия Роженски събор Тинчо Севдалинов да е новият солист на ансамбъла.


В началото на тази година Тинчо навърши 55 години, от които 40 е посветил на народните песни. Роден е в смолянското село Требище, а трите имена са му Тинчо Севдалинов Текьов. В началото на певческата си кариера, когато започвал във Виевската група, една от певиците в състава винаги му бъркала фамилията при обявяването и затова взели решение да казват бащиното му име.

Така става и известен в началото на 80-те години, когато прави първите си записи. Считан е за последовател на родопския певец Веселин Джигов, от когото се учи на тънкости в пеенето. Има двама синове и три внучета, за които се надява, че един ден ще наследят дарбата на дядо си.

От няколко години Тинчо Севдалинов се отдели от Виевската група и направи своя формация, която кръсти „Пим“, на името на техен спомоществовател. Твърди, че до края на годината е запълнен графикът му с ангажименти по събори, сватби и други тържества. Дори вече отказвал.


От тази пролет по настояване на кмета на родното му село Требище ще ръководи и детската фолклорна школа към читалището, където имало много гласовити таланти. Готви се и за участието в специалния концерт на Роженския събор това лято.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?