Следвайте ни

Тийнейджърите откриват родните писатели

viber icon

Тийнейджърите преоткриват книгите. Интересното четиво все по-често замества игричките или чата по мобилния телефон и компютъра. Жанр, стил, автор и дори епоха нямат никакво значение. Важно е историята да грабва от първото изречение и „да забравиш к’во става около теб“. Най-предпочитани са  „Властелинът на пръстените“, „Любов по време на холера“, „Осъдени души“, ,„Робинзон Крузо“, „Ромео и Жулиета“, „Брулени хълмове“, „Ана Каренина“ и „Великият Гетсби“.  Те са вечните класики и учениците си ги прехвърлят от ръка на ръка. 

Заглавията на изминалата година са популярни и до днес - „Петдесет нюанса сиво“, „Игрите на глада“ и всички книги с вампирски истории. Други хитове на 2014 година бяха новата книга на Гейл Форман - „Да остана ли?“ и бестселърът „Крадецът на книги“ от Маркъс Зюсак.

Младите намират време за четене измежду всичките си други занимания. Гимназистите предпочитат книгите пред уроците и често може да ги видите да четат тайно в училище. Повечето училищни библиотеки предлагат редица произведения, а в някои езикови гимназии има дори книги на чужд език. Сред прашните редове се намират разнообразни жанрове, от които учениците могат да избират - от романтика до мистерия. Сред най-популярните автори там са Паулу Куелю, Даниел Стийл и Стивън Кинг.

Други заглавия, които учениците изчетоха с интерес през изминалата година, бяха „Къде си, Аляска?“ и „Вината в нашите звезди“ от Джон Грийн, „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Лий, „Моят път към теб“ от Никълъс Спаркс и „Любовта трае три години“ от Фредерик Бегбеде.

Дванадесетокласниците пък споделят, че част от задължителната учебна литература се е превърнала и в любима, затова често отварят книгите отново за забавление, а не по задължение. Много от тях споделят, че „Тютюн“ и „Железният светилник“ са новите им фаворити.

Напоследък тийнейджърите обръщат все по-голямо внимание и на родната си литература. С увеличаването на броя на съвременните българските книги расте и интересът към тях. Някои от най-четените заглавия от български автори са „18% сиво“ от Захари Карабашлиев и книгата на Алек Попов - „Черната кутия“, чието продължение е "Черната кутия: ниско прелитащи кучета“./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?