Следвайте ни

Теодосий Спасов, юбиляр Кавалджията на планетата кръстосал жанровете в Пловдив

viber icon

Световноизвестният музикант съчетава традиционния фолклор, джаза и класическата музика вече повече от три десетилетия

 

Тази седмица световноизвестният кавалджия Теодосий Спасов закръгли 60 житейски лета и продължава да е все така младолик и духовит. След броени дни на предстоящото 25-о издание на фестивала „София филм фест“ ще му бъде връчена специалната юбилейна награда на феста в зала 1 на НДК. Носители на тази награда в годините досега са били именитите творци Рангел Вълчанов, Руси Чанев, Алън Паркър, Ицко Финци, Стоянка Мутафова и много други.

Като музикант Теодосий Спасов съчетава традиционния фолклор, джаза и класическата музика вече повече от три десетилетия. Композира  филмова и театрална музика, творби за симфоничен оркестър и кавал. Издал е 38 албума със свои изпълнения и продължава да музицира с различни музикални формации, а Милчо Левиев го нарече „Кавалджията на планетата“.

Пътят на родения в Исперих талант минава през Музикалното училище в Котел и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, откъдето се изстрелва към голямата сцена. За първите години от живота си и за първата среща с музиката Теодосий Спасов разказва:

"И двамата ми родители  Пенка и Спас ме насочваха към изкуството от ранна детска възраст. Баща ми купил акордеон още при раждането, червен „Велтмастер“, 80 баса, и го сложил до кошчето. Искаше много да стана музикант. После ми купи 120 баса, който пазя и досега. В село Белица, Тутраканско, където съм израснал, ме записаха в детска музикална школа с народни инструменти. Първо бяхме шест момчета, а после останахме две. На кавал ме учеше бай Калин и тогава за първи път хванах този вълшебен инструмент в ръцете си. По-късно в Музикалното училище в Котел сбъднах амбициите на баща ми, който е учил за шивач, но работеше като инструктор-шофьор. За Котелското училище ме подготви другарят Нешев, който откри, че мога и да пея добре. Явих се на изпита прослушване по къси панталони, а другите деца около мен бяха с народни носии. В комисията беше Негово кавалджийско величество Никола Ганчев от ансамбъл „Филип Кутев“.  Още като ме чу, каза с ниския си глас: „От тоя ще стане нещо…“.  Явно още тогава съм счупил канона, защото продължих да свиря с мои дрехи, а не с народни носии".

В казармата в Балчик Теодосий е разпределен в школата за шофьори, после е бил трудовак, като е редил павета и бордюри по пътищата, бил е пощальон на поделението и така, докато попада на първия офицерски банкет през живота си. След задължителната военна служба пътят го отвежда към Висшия музикално-педагогически институт в Пловдив, а днес АМТИИ. По калдъръмените улици на Стария град преживява първите си любовни трепти, които го разочароват.

Преподавателят му Дарин Бърнев, като го чува как „кръстосва“ жанровете, го запознава с китаристите Веселин Койчев и Дончо Панов. Така се създава и триото „Джаз линия“, което за пръв път е представено в предаването „Любопитно петолиние“ от Тома Спространов.  Получават невероятни отзиви още с първите записи, като трио - китара, бас китара и кавал с композиции на Дарин Бърнев. По същото време, още като студент в Музикалната академия, Теодосий прави и първите си записи - изявява се като певец в студиото на Радио Пловдив по покана на Веселина Каналева - продуцент и музикален редактор. Това са песните „Не се сърди, първо либе“ и „Провикнал се е кючук Тодор, мале мо“. Известно време през 80-те години свири по сватби с оркестър „Родопи“ на Борис Христев и Царимирската група на Димитър Червенков и Хисарския народен оркестър на Събо Нейчев, с които също е осъществил записи в радиото.

След студентските години в града под тепетата пътят го отвежда в столицата, където свързва живота си с актрисата Бойка Велкова, след като ги запознава Начо Културата, отново в Пловдив. През 1994 г. им се ражда син Теодор.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?