Теодосий Спасов свири с Конушенския оркестър

Най-добрите певци и инструменталисти на Тракия работят в състава от 1963 година


За голям празничен концерт се подготвя Конушенският народен оркестър с основател и ръководител Никола Илиев на 22 юни в родното си село Конуш, Асеновграско. Тогава известните тракийски музиканти ще отпразнуват  55-годишния юбилей на Конушенския оркестър с много приятели, почитатели и колеги. Юбилейното честване в село Конуш ще събере на обща сцена едни от най-известните оркестри, като „Славяни“ на Николай Трифонов, „Млади тракийци“ на Божидар Страхин, „Славей“ на Славчо Ангелов, „Сияние“ на Иво Ралчев и „Оникс“ с ръководител Пантелей Григоров. Това съобщи кметът на Конуш  Кирил Балджиев, който е сред най-големите почитатели на прочутите тракийски музиканти.  Специален гост на събитието ще е световноизвестният кавалджия Теодосий Спасов, който също ще посвири с колегите си.

Конушенският оркестър е основан през 1963 г. от Никола Илиев, който тогава е ученик в Садовския техникум заедно с акордеониста Тодор Пращаков, гъдуларя Янко Петров, тромпетиста Събчо Генчев и тъпанджията Асен Мусов. Дясната ръка на Илиев в оркестъра през всички години е Благой Манчев, който също е роден в Конуш. Оттогава в състава са работили едни от най-добрите певци и инструменталисти в Тракия, като Недялка Керанова, Мара Василева, Стайка Гьокова, Янка Иванова, Тодор Кожухаров, тромпетистът Иван Хаджийски от Марково, акордеонистът Петко Дачев и цигуларят Иван Бойчев от Тополово. Солисти сега са Таня Досева, Елена Чаушева и Благой Манчев.

Конушенци са неколкократни лауреати от прочутото надсвирване на оркестрите в Стамболово и Дълбок извор, Първомайско. Най-важното за тях се крие в думите на покойния проф. Петко Радев, учителя на Никола Илиев, който в интервю е заявявал, че той е единственият кларнетист, който продължи традицията на майстори, като Рамадан Лолов, Гочето Садовеца и Асен Димитров-Тополовеца. Никола Илиев остана вечер на чистата тракийска народна музика, като я обогати с нова техника и мислене, не се поддаде на модите през годините и самоцелния технитизъм, както много съвременни оркестри.

От кметството обещават много изненади на 22 юни, които засега запазват в тайна. На площада ще бъдат опънати две палатки за по хиляда души седящи места, а само гост-музикантите на Никола Илиев ще бъдат над двеста.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?