Теодосий Спасов и Мира Кацарова откриват феста на Античния

От 10 до 16 юни ​- една седмица Пловдив ще бъде Столица на книгата с литературния фестивал „Пловдив чете“. Официалното откриване е днес от 20 часа на Античния театър. Патрон на събитието е министърът на културата Боил Банов, който ще открие събитието. 


Всички пловдивчани и гости на града ще могат да се насладят на музиката на Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов - специални участници в откриването. На сцената с тях ще бъдат: Мирослав Турийски (пиано), Александър Леков (басет), Младен Димитров (барабани).

По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Входът за събитието е СВОБОДЕН.


Тази година по покана на издателство „Жанет 45” официален гост на фестивала e големият холандски писател Хюс Кайер. Авторът на „Книгата на всички неща“ ще представи пред литературната публика най-новата си книга „Черните камъни“. Хюс Кайер е носител на редица литературни награди, сред които и престижната мемориална награда „Астрид Линдгрен“.


Предстоят интригуващи срещи с чуждестранни писатели от Румъния и Испания. Испанският писател Маркос Хиралт Торенте ще представи своята книга  „Краят на любовта“, а Варужан Восганян от Румъния - книгата „Децата на войната“.

Тази година в рамките на фестивала в АЛЕЯ НА КНИГАТА ще гостуват около 40 издателства с шатри, разположени в близост до Римския стадион. На 14 юни от 17 часа ще бъдат връчени Националните литературни награди „Христо Г. Данов“ в къщата-музей на първия възрожденски издател. Близо 20 издателства взимат участие в „Пловдив чете“ с автори и преводачи.


Тази година особено богата е съпътстващата програма на фестивала - ще отидем на литературни пътешествия из Пловдив, изложба, хореографски манифест и летни читални. Специален проект на издателство „Жанет 45“ е  инсталация на визуалния артист Петко Танчев: „Забравените думи“. Всички събития от програмата на „Пловдив чете“ са с вход свободен!  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?