Следвайте ни

Теодора Димова се завръща с романа „Поразените“

Премиерата на книгата ще бъде на тазгодишната "Аполония"

Дългоочакваният роман на изтъкнатата българска писателка Теодора Димова вече се продава в книжарниците. „Поразените” (ИК „Сиела”) описва историята на три жени и едно дете, които губят своите мъже и бащи, поразени от тоталитарния режим. Книгата ще бъде представена официално по време на тазгодишното издание на „Аполония“ на 30 август (петък) в 20.00 часа в Художествената галерия в Созопол. Наскоро Димова спечели в Пловдив голямата литературна награда „Христо Г. Данов“.

Новата книга ни връща в първите седмици след 9 септември 1944 г., когато мнозина са поразени от тоталитарния режим, установил се чрез съветската окупация след преврата.

„Поразените” разказва за тежката съдба на три жени и едно дете, които преминават през ужаса на деветосептемврийския преврат. Жени, чиито мъже и бащи са убити, и които вървят в леденото февруарско утро към мястото на убийството.

Вали сняг. Жените не говорят. Напомнят на черни мироносици, но не за да възвестят радостната вест, а за да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на обичните им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а този кръг остава черен…

За написването на „Поразените” Теодора Димова коментира: „Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както сме поразени от Чернобилската авария. Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно на всички ни".

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?