Следвайте ни

Телефонно приложение предоставя безплатни музейни обиколки от дома

viber icon

Приложението Smartify е известно като Shazam, но вместо за музика, за изобразително изкуство. То позволява на хората да идентифицират произведения на изкуството като просто ги сканират на телефона си.

Създадено е във Великобритания от четирима приятели през 2017 година. Още тогава Анна Лоу - един от съоснователите, заяви, че мисията им винаги е била в подкрепа на музеите и увеличаване на достъпа до изкуството. Започват с едва 30 музея, а към днешна дата достигат до близо 2 милиона произведения от 120 изложбени зали по света.

Освен това има аудио и визуални музейни обиколки. Някои от тях са платени, други безплатни, в зависимост от индивидуалното решение на музея или изложбата. Очаква се съвсем скоро Smartify да обяви всичките аудио обиколки за безплатни до края на 2020-та.

Отпадналите, заради коронавируса, изложби също ще се включат в приложението.

„В моменти като този, в подобни странни времена хората се обръщат към културата за утеха и вдъхновение. Важно е да направим всичко възможно, за да им помогнем да открият това чувство на спокойствие и нормалност.“, споделя тя.

Много повече галерии се включват в аудио или визуалните обиколки, след като затвориха врати, заради пандемията от коронавирус. Музеят на Лондон, например, скоро ще добави тур на изложбата „Clash: London Calling display“. Всички обекти от шоуто вече са изброени в приложението.

В апът могат да се открият още творби от Лувъра, сред които легендарните картини на Леонардо Да Винчи „Мона Лиза“ и „Девата на скалите“.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?