Теди Москов създава нова балканска държава Сърбългърмъния

Театралът окачва политиците на дърветата

Героите от най-гледаното тв шоу преди години “Улицата” оживяват в новия хитов спектакъл на режисьора Теди Москов “Професия Лъжец”. Те ще гостуват на пловдивската публика на 10 март от 19 ч. на сцената на Градския дом на културата “Борис Христов”.


“Професия Лъжец” е шеговит политико-исторически прочит на клиширани събития от нашето минало. Действието се развива в Сърбългърмъния - обобщен образ на балканските държави и техния манталитет. В сценичното решение са вплетени и видеоминиатюри на Джони Пенков, и закачки на Радой Ралин от старите кинопрегледи.


“Професия Лъжец” черпи вдъхновение от книгата на Джани Родари “Джелсомино в страната на лъжците”.
Всичко започна, когато прочетох тази книга, казва Стефан Москов, когото всички наричат Теди Москов.
“Миналото ни все се премълчава, а пък премълчаното лесно може да се преиначи. Предлагам друга гледна точка към известни исторически събития, както и на мен историята на социализЪма предлагаше своята, нещо като реванш... Историята ни се гради изцяло на предположения. Или лъжи. Защото ние нямаме летописци, освен за лошото. “Народът на Тангра не обича някой да се извиси над другите. Окачва го на дърво да си говори с боговете!” (приблизителен цитат на арабски пътешественик).
Опитал съм се да поднеса една театрална и забавна гледна точка към двояките неща от историята ни, като смея да предполагам съм намерил най- подходящата форма за това. Провокиран съм от “Хумористична история на българите” от Райко Алексиев, като се надявам да не пострадам като него от това”, уточнява режисьорът.


Спектакълът е за възрастни и присъствието на лица под 16 г. е недопустимо, допълва Теди Москов.
Костюмографията е на Свила Величкова. Плетеницата от импровизации създават актьорите от Държавен куклен театър-Варна: Красимир Добрев, Боян Стоянов, Галин Гинев, Вера Стойкова, Диана Цолевска, Стоян Стоянов, Евгения Василева, Екатерина Василева.


С тях зрителите преминават през какво ли не - смеят се, страдат, забавляват се, плачат.
Билетите за пловдивското представление на “Професия Лъжец” вече се продават в Билетния център пред общината.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?