Следвайте ни

Театърът в Пловдив празнува годишнина със спектакъла "Слава"

viber icon

Пловдивският драматичен театър навършва 139 години в петък, 11 декември. Макар и в условията на пандемия, културният гръбнак на града под тепетата ще отбележи символично своя празник с представлението „Слава“. 

В главната роля влиза Ивана Папазова, която се превъплъщава в бездарната певица Флорънс Фостър Дженкинс. Тя не може да пее, тоновете й са безнадеждно нестабилни и ужасяващо фалшиви, не навлиза в тона меко и плавно, а загребва като с булдозер, тембърът <210> е ужасен, тя няма чувство за ритъм и е напълно лишена от усет за стил и фразировка. И въпреки това тя се превръща в една от най-големите звезди на музиката през двадесети век. И умира усмихната, усмихната и доволна от бляскавия си и неповторимо екстравагантен живот, гла​си анонсът на постановката от режисьора Стайко Мурджев. Заглавието, с което Драмата ще отбележи рождения си ден, е изключително символично. На тази сцена изгряват и печелят „слава“ не един или двама актьори, а безброй таланти с първа стъпка в града под тепетата. 

Не бива да се забравя, че Пловдив е първият български град със собствена театрална сграда и трупа от 1881 година. Вдъхновител на българския професионален театър е Патриархът на българската литература Иван Вазов.

Постановките и актьорите на театъра са носители на многобройни национални и международни награди. Драмата е отличена от Министерството на културата на България за високи постижения в областта на мениджмънта и маркетинга през 2012 и 2016 година.

През 2016 година Драматичен театър-Пловдив завършва преустройството си като модерна високооборудвана европейска театрална сцена. Той разполага с голяма зала (468 места), с камерна зала (117 места), Zoom зона за театрални и други арт експерименти (350 места) и лятна сцена (250 места). Театърът е домакин на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, чийто основател е покойният проф. Стефан Данаилов. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?