2374

Театърът показа драма, звук и светлина в "Солунските съзаклятници"

С невероятни светлинни ефекти, костюми и музикално оформление Пловдивски драматичен театър представи пред препълнената си зала новия си спектакъл „Солунските съзаклятници“, който е по драматургията на Георги Данаилов. Негов режисьор е Стайко Мурджев, а сценографията е на Никола Налбантов.

Хореографията на танците е дело на Станислав Генадиев, а музиката - на Петър Дундаков. Песните към спектакъла са на самия Стайко Мурджев. 

Пловдивският театър има нов шедьовър, който ще печели награди и овации, категорични бяха всички присъствали на премиерата.

Спектакълът представя драмата на група млади мъже, които са издигнали свободата в свой култ. „Солунските съзаклятници“ е пиеса за бунта на младите сърца, които искат своята революция и са готови да загинат за нея.

Спектакълът възкресява сложната българска епоха в началото на 20 век и разказва за бомбените атентати, извършени в периода 15 – 17 април 1903 година в Солун. Целта им е да предизвикат намесата на европейските държави за подобряване положението на още поробените българи в Македония и Одринско. 

Режисьорът Стайко Мурджев каза преди представлението, че целта му е да покаже колко сложно в морално отношение е решението на тези хора и да остави на публиката да реши прави ли са или не. 

Има я и българската романтика от времената на македонските борби - изстрели с револвери и малко кьотек.

След края на спектакъла младият актьор Мартин Раков бе приет официално в трупата на театъра. Въвеждането му стана почти с рицарски ритуал, а честта да положи сабя на рамото му се падна на Ивайло Христов.  

Публиката изпрати с бурни аплодисменти актьорите в представлението: Стилиян Стоянов, Алексей Кожухаров, Елена Кабасакалова, Константин Еленков, Красимир Василев, Димитър Банчев, Патриция Пъндева, Венелин Методиев, Борис Кръстев, Маргита Гошева, Климентина Фърцова, Мариана Йотова, Ивайло Христов, Мартин Раков, Симеон Алексиев, Павел Сапунджиев, Златко Шарков. 

След края на спектакъла трупата получи цветя от областния управител Ангел Стоев, председателя на Общинския съвет Александър Държиков, ресорния зам.-кмет Пламен Панов, КЦМ, както и останалите културни институции в Пловдив.
  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?