Театърът ни води зад кулисите на пет спектакъла

Заради пандемията ще бъдат излъчени онлайн документални филми

По традиция пловдивският Драматичен театър ежегодно се включва в театралния фестивал Европейска нощ на театрите. Той е създаден по идея на французойката Елеонора Роси, но пилотното издание се провежда в Хърватска, иницииран от детски театър "Добрава" и театър "Шибеник". Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, България, Белгия и Чехия.  

Международната платформа се провежда в няколко български града от осем години. Те са София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград, Бургас, Шумен, Габрово, Кърджали и Плевен. Основното послание, обединяващо всички тях, е "Едно място, което ни събира". 

Поради епидемичната обстановка на тазгодишното издание Драматичен театър "Н. Масалитинов" няма да проведе обиколка на зрители зад кулисите на постановките и сградата на Мелпомена, както обикновено. Вместо това влиза в инициатива с Българската национална телевизия, с която съвместно ще проведат онлайн излъчвания на пет документални филма, разказващи за създаването, трудностите и емоциите по пътя на едни от най-значимите пловдивски представления от изминалия и настоящия репертоар. В тях ще видим актьорските и сценични тайни на "Крал Лир", "Одисей", "Българска трилогия", "По-полека" и "Експрес XX век". Филмите ще се излъчат на Facebook страниците на театъра и телевизията, след което посетителите ще могат да ги гледат в удобно за тях време в следващите 24 часа.

"Ние продължаваме да играем част от програмата си, но в момента сме много внимателни към всичко, което правим с публика. Не се стремим само да спазваме мерките, но и да опазим самите актьори. Истината е, че ни е много по-лесно да осигурим безопасността на публиката, отколкото на актьорския състав и техническите служби. Все пак искахме да продължим тази връзка и да представим задкулисието на зрителите", коментира зам.-директорът на театъра Деница Димитрова.

Представлението "Крал Лир", с режисьор Стайко Мурджев, има специално място в подбора на програмата, защото именно то е вдъхновило организаторките от българска страна Мария Панайотова и Катерина Миланова да се свържат с международните организатори и да включат страната ни към платформата.

"Този факт изненада дори нас. Преди девет години направихме нощен бал, обвързан с "Крал Лир", в театъра. Той включваше фотографска изложба на Георги Вачев с персонажите, експозиция на костюмите, пърформанс на жонгльори на огън и представяне на пиесата. Мария и Катерина са били там, очаровали са се от събитието и така са решили да включат България в Европейската нощ на театрите. За жалост, представлението изгуби преждевременно живота си заради пожара в театъра. Поради спецификата му не можахме да го прехвърлим на друга сцена, а след тригодишна пауза просто нямаше как да го възстановим. Сега, чрез онлайн излъчването на филма за създаването му, се опитваме да продължим този прекъснат живот", допълва Деница Димитрова.

Всички филми ще се излъчат в социалните мрежи напълно безплатно.

 

Само "Крал Лир" е видео продукция на Драмата 

"Крал Лир" е единствената видео продукция на театъра. Дело е на Георги Вачев и Явор Димитров. Още при създаването му представлението печели финансиране от Общинската фондация, която подготвяше кандидатурата ни за Европейска столица на културата. Останалите четири заглавия са на БНТ и са  предоставени безвъзмездно. 

Два от филмите представляват заснети репетиции на спектаклите "По-полека" и "Експрес XX век". Те са с продължителност 30 минути, докато останалите са по час. Мюзикълът "По-полека" е различен с това, че е съвременна история по музиката на Стефан Вълдобрев. Режисьор е Влади Люцканов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?