Следвайте ни

Търсят подпалвачите на кино "Космос" по охранителни камери

viber icon

Кметството на район „Централен“ ще внесе докладна записка до кмета Здравко Димитров и Общинския съвет, за да бъдат отделени средства от бюджет 2021, 2022 и 2023 години за ремонт и възстановяване на кино „Космос“. 

В сградата миналия петък избухна пожар, виновниците за който все още са неизвестни.

„Имаме конкурс и одобрен проект в идейна фаза. Въпрос на време е да се подпише самият договор, за да бъде вече технически проект. В него ще има ВиК, елинсталации и укрепващи конструкции. Така сградата може да се възстанови, защото тези 20 години, в които тя стои в този вид, оказват своето пагубно влияние“, каза кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

От октомври 2019 година има одобрен идеен проект за визията на знаковата сграда на пловдивската фирма „Тектоника-Б“ ООД.

Той предвижда запазване на сегашния вид на киното и бе приет без никакви забележки от комисията, водена от тогавашния гл. арх. Юлияна Петрова.

B пpoeĸтaнтcĸия eĸип влизаха apx. Димитъp Бaлджиeв, apx. Eлeнa Πaвлoвa и apx. Инec Чaвдapoвa.

Кметът на „Централен“ смята, че е добра идея разходите да бъдат прехвърлени в три бюджетни години. Отделно има възможности за търсене на външно финансиране.

„Това не е непосилно за общината. В момента, в който заработи залата, тя ще има и своите приходи под формата на такси от наематели и ще може да се самоиздържа“, смята Стаменов.

Служители на МВР ще прегледат камерите в района около кино „Космос“, за да стане ясно кой точно е виновен за пожара. Засега това е неизвестен извършител, а пожарът е с „привнесени горивни материали“.

Предната и задната врата са били разбити. Не е ясно дали става въпрос за бездомници или за квартални вандали. Пожарната и МВР са направили един оглед и сега извършват втори.

След това ще уведомят кметството на „Централен“ как да се обезопаси сградата в бъдеще. Освен двете външни врати, трябва да бъде подсигурена и фасадата, на която има големи прозорци.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай