Следвайте ни

Търсим непознатия Пловдив през погледа на трима чужденци

viber icon

Пловдив отвори покана за новата си Резидентна програма за артисти от страната и чужбина, които трябва да живеят поне 30 дни в града и да оставят след това някакво знаково произведение свързано с него. Програмата се прави за първи път и е по идея на кмета Здравко Димитров. 

Община Пловдив осигурява на участниците настаняване в центъра на Пловдив и изплаща възнаграждение в размер на 4000 лв., включващо всички разходи по пътуването, престоя, творчески хонорар и осигуровки.

Нощувките се заплащат от Община Пловдив. Периодът на престоя се уточнява при сключване на договор за възлагане - 10 дни през месеците юли – август за опознаване на града и 20 дни през месеците септември – октомври за реализация на проекта. 

За да стане факт всяка творческа концепция ще бъде осигурен бюджет от 5000 лв. Допустими са и намеси в градската среда за 3 месеца. Сумата е крайна и включва всички разходи. 

В случай, че участникът не притежава регистрация като юридическо лице се предлага граждански договор и всички дължими осигуровки са в рамките на предвидения бюджет.

Артистите се ангажират да създадат свои концепции, свързани с нова интерпретация и трансформацията на ключови градски места в Стария град, археологическите обекти, тепетата и парковете. 

След първоначалния си престой в едномесечен срок  резидентите изработват проект, нагледна документация на електронен носител и бюджет. След одобрение на проекта се изплащат 90% от средствата за реализацията му

Целта на поканата е да реализира иновативни идеи в съвременните тенденции на визуалните и дигиталните изкуства, които показват ключови обекти от богатото недвижимо културно наследство на Пловдив. 

Изборът на участници в резидентната програма се извършва от 5-членна работна група. 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?