Танцовите школи в Пловдив: Само с онлайн уроци не става

Затягането на мерките удари някои сектори повече от други. Едни от най-потърпевшите се оказаха артистите. Според новите разпоредби, мерките се отпуснаха за картотекираните спортисти, включително танцьори, за да могат да се подготвят за предстоящите състезания.

Тези разхлабвания обаче не важат за школите по танци, които се водят любителски. Затова в последните седмици се създаде организация СОЛИ, която защитава правата на всички сектори на изкуството. Основните движещи лица са ръководители на танцови школи. Първата стъпка бе да се създаде петиция и да се изпратят писма до премиера и министерството на културата. Засега не се е провел разговор между двете страни.

Пловдивските ръководители също подкрепят петицията и искат да възобновят дейност.

Нора Маршаха от танцово студио „Magnifique“ например се опитва да поддържа онлайн уроци по балет, но признава, че едва 1/3 от децата успяват да се включат в тях.

Провеждането на онлайн уроци по танци няма нищо общо с на живо. Най-малкото не можеш да коригираш грешките. Но за мен големият проблем идва от противоречията с неадекватното разхлабване на мерките. В други държави локдаунът важи за всички, докато при нас само за някои, което поражда агресия у хората.

Получава се така, че спортните зали за подготовка на състезания могат да работят, а школите за танци и фитнесите - не. Оказва се, че залите за изкуство са най-големият разпространител на вируса. Аз одобрявам метода за равни мери за всички, за да няма дискриминация. Няма логика да мога да преподавам балет в училище, но не и в школата, където мога да регулирам броя им, разстоянието, ако някое е болно да не посещава репетициите“, казва Нора.

Тя споделя, че постоянно поддържа връзка с родителите и макар за всички да е трудно финансово, засега няма отказали се деца от студиото. Не е сигурна обаче дали нещата ще останат така до края на локдауна.

Мисията на всички ни е да развиваме таланта на децата. Всичко, което сме постигнали досега, е на прага да се загуби. Емоционално също не издържат да са постоянно пред компютъра. Изнервят се, трудно им е, намалява и успехът им в училище“, допълва балерината.

част от трупата на танцово студио "Magnifique"

Не по-различно е мнението и на Василена Шопова от балет „Ера“, която също се опитва да провежда репетиции онлайн.

Залите трябва да могат да работят легално и да се даде възможност на децата да спортуват, защото това стоене у дома им се отразява зле и физически, и психически. Постоянно ни питат няма ли да отваряме. Имаме тийнейджъри, чиито тела тепърва започват да се развиват. Те имат нужда от тренировки. Освен това в танците се учиш не само на движение. Нашата школа е като едно голямо семейство, което в момента е разделено.

По магазините например е блъскано с хора. Танцовите школи също могат да спазват нужните мерки, за да не се разболяват децата. Ние нямаме нито един болен танцьор. А и когато някой е болен, няма да идва на репетиции. Групите могат да се разредят, да не са в пълен капацитет, да се държи отстояние един от друг. Преподавателите носим маски. Може да не се правят толкова общи упражнения и поддръжки, за да няма близък контакт“, коментира за „Марица“ Василена.

Тя подчертава, че ако се стигне до протест, би отишла, но не вярва това да промени нещо, защото не смята, че хората на изкуството са „шумна“ тълпа и няма да им се обърне внимание.

част от трупата на "Wind Space"

Философията на Мариана Данева - ръководител на танцово студио “Wind Space” към Сдружение за култура, изкуства и спорт СКИС “ Немезида”, леко се разграничава от тази на колегите ѝ.

„Със сигурност трябва да се обърне внимание на нашия ресор. Трябва да се проведе сериозен диалог с представители на танцовия бранш и правителството, за да се измисли работещ вариант, който да отговаря и да се съобразява със спецификата на работата на всички любителски творчества. Ние подкрепяме всички колеги и школи в създадената ситуация. 

При нас предложените общи помощи, като 60/40, не вършат работа. През първото затваряне ни опростиха наемите за зали за два месеца, но режийните продължаваха. Лошото е, че не сме наясно колко време ще продължи пандемията.

Затова решението трябва да се вземе на база правилно обосновани факти и разяснения за спецификата на нашия сектор. Възможно е да се работи с децата индивидуално. Но съм категорична, че в никакъв случай не трябва да се прави компромис със здравето на децата. Да, ние не работим! Да, потърпевши сме, много от нас не могат дори да отидат на борсата, но съм против децата да се поставят на риск.

Нека не забравяме, че не само ние сме без работа. Много от родителите също остават без работа. Когато бюджетът им е свит, е нормално да отхвърлят първо страничните занимания. Освен това се съмнявам който и да е родител да пусне детето си на школа, ако е болно, без значение дали от Covid-19, или от настинка“, споделя Мариана.

В момента всичките курсове в залата ѝ са в застой. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?