46

Танцьори, певци и кукери славят бабека на Цалапица

Изпълнители и майстори на прочутия деликатес ще мерят сили в конкурси на празника

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

28 певчески, танцови състави и  и индивидуални изпълнители ще веселят местни и гости в село Цалапица за  „Празник на Цалапишкия бабек и вино 2022“. 

За втори път в селото от община "Родопи" ще сложат на софрата най-добрите си мезета и пивко вино, за да нагостят всички любители на месни вкусотии, направени от най-добрите цалапишки производители. 

Празникът ще събере стотици жители и гости на площада в последната събота на месец март, след като миналата година беше поставено началото му с дълга фолклорна фиеста.

Пред паметника в парка  ще се представят 28 певчески, танцови състави и индивидуални изпълнители от общините "Родопи",  Съединение, "Марица", Септември, Пловдив и Стамболийски, Пещера, Карлово, село Розино и др. Всички те ще демонстрират своя талант, като участват във фолклорната конкурсна програма, а най-добрите ще бъдат наградени.

Специален концерт подготвят и домакините от детските и младежки състави „Каламица“, с който ще поздравят всички участници и гости.

Началото на цалапишката фиеста ще бъде дадено в 10 часа на 26 март с прогонването на всички лоши сили от кукерска група от село Златитрап. 

Счита се, че най-известното цалапишко мезе, което е приготвено по стара местна рецепта в началото на зимата, вече е „узряло“, достатъчно изсъхнало и готово за консумация.  20 производители на бабек са заявили участие в конкурса и още толкова винопроизводители ще премерят сили за големите награди, съобщи кметът Ивайло Данаилов, който е рекламно лице на фестивала.

Организатори на това вкусно и пивко събитие са кметството и  читалище „Светлина1900“ под патронажа на кмета на община „Родопи” Павел Михайлов, който ще влезе в журито, за да определи най-добрия майстор на цалапишкия бабек за тази година.

Неговият заместник пък Емилия Иванова ще оценява фолклорните изпълнения в конкурса за песни, танци и ритуали.

Празникът на цалапишкия бабек и вино има за  цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичния за района вкус на цалапишки деликатес, запазен от десетилетия във всяка къща до днес на фона на народна музика, песни, хора и танци. Това твърдят младият кмет Ивайло Данаилов и Георги Телскийски - секретар на читалището. И двамата са част от танцовия състав „Каламица“, с който Цалапица се гордее и е сред водещите в областта.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?