Тамбуристът Игнат Куков: Дарявам пенсията си на радиото за повече фолклор

Известният тамбурист и фолклорист Игнат Куков в официално писмо до ръководството на Радио Пловдив се застъпи за сваленото от ефир петъчно двучасово фолклорно предаване „Песента му е празника, раздумка му е кавала“, което не се излъчва от месец март. Това е едно от най-дълголетните предавания за народна музика, създадено през 1993 г. от народната певица Вичка Николова. След нейното заминаване в Америка пред микрофона застанаха младите Деница Василева, Стоян Петков, Красимир Куковски и Момчил Бочев.

"Ако бразилците дадоха на света най-добрия и техничен футбол, ние, българите, дадохме най-прекрасния и богат фолклор на ритми, музика, песни и танци", пише в писмото си доайенът на тамбуристите в Пловдив.

"За мен и за многобройните слушатели на българското радиото тези предавания са островчета на българщина и в никакъв случай не трябва да се посяга на тях. 

Ако причината за спирането на предаването е финансова, готов съм да даря част от пенсията си, която е в размер на 289 лв., и така да се осигури фонд за хонорар на водещите. Сигурен съм, че и други колеги музиканти ще подкрепят идеята ми", казва Игнат Куков.

Той е един от първите тамбуристи в щатния народен оркестър на Радио Пловдив и основател на „Средногорската тройка“. Благодарение на неговия талант и всеотдаен труд са осъществени обработки и записи на десетки народни изпълнители и оркестри в Тракия за попълване музикалния фонд на радиото през 60-те и 70-те години на миналия век. Писменото му предложение било споделено и подкрепено от проф. Милчо Василев и други музикални дейци в Пловдив.

Автор Николай Чапански

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?