Следвайте ни

Тамбурист събра щастливите си години в книга

viber icon

Позакъсняла, но все пак навреме излиза книгата за известния тамбурист Игнат Куков. Той е единственият останал жив инструменталист от някогашния оркестър за народна музика към Радио Пловдив и оркестъра на окръжния ансамбъл, създаден от Асен Диамандиев. 

„Игнат Куков: Моите щастливи години с музиката и тамбурата“ е заглавието на монографията със съавтори проф. д-р Костадин Бураджиев и проф. д-р Любен Досев, преподаватели в Музикалната академия. Те са причината тази книга да види бял сват, след дълго убеждаване на Игнат Куков.

Тамбуристът с корени от село Черногорово, Пазарджишко, е едно от многобройните имена, вписани в златната фолклорна съкровищница на България. Подготовката за книгата е отнела много време, защото е резултат  от многобройни интервюта, разговори, избор на снимков материал, прослушване на аудиокасети, реализирани от Игнат Куков през годините в различни студиа из България.

"Решихме, че всичко разказано от него ще достигне до читателите в своя автентичен вид и ще „прозвучи“ по-истински, ако оставим цялата информация в книгата да бъде от първо лице, като едно дълго и подробно интервю", казва проф. Бураджиев. Преди години той издаде книга за неповторимия тамбурист Румен Сираков.  Рецензенти на труда са доц. д-р Галя Петрова-Киркова и доц. д-р Данка Цветкова.

В монографията е застъпена не само житейската история на Игнат Куков, но и неговият творчески и изпълнителски път, изявите му  и нас, и в чужбина. А също и наградите и отличията, както и част от репертоара му на тамбурист. В книжното тяло са включени и няколко солови хора по музика на Игнат Куков и „Средногорската тройка“, създадена от него, Васил Милев и Георги Гарджаров.

Изданието е реализирано със средства от субсидията на научна и художествена дейност на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и затова не се продава, а се раздава безплатно. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?