Талантливите възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“ очароваха пловдивчани

Талантливите възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“ от ансамбъл за ударни инструменти „Престо“ с художествен ръководител г-н Пенчо Пенчев, зарадваха вчера пловдивчани с 30-минутен концерт на сцената на пл.“Стефан Стамболов“.

Те бяха част от програмата, с която Община Пловдив отбеляза светлия празник 24 –ти май. Във втория ден от тържествата, Ансамбъл „Престо“ свириха преди концерта на Калин Вельов и „Тумбаито“. Освен в традицията на изява на подгряваща група, преди тази за доказаните звезди, връзката между двата състава е повече от очевидна – любовта към ударните инструменти.

Ансамбълът за ударни инструменти „Престо” е една от представителните камерни формации на НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив, в чийто състав участват ученици от специалните класове по ударни инструменти в училището. Основател и художествен ръководител на ансамбъла е преподавателят по ударни инструменти в НУМТИ „Добрин Петков” Пенчо Пенчев.

Ансамбълът развива активна концертна дейност като участва във всички големи и важни общоучилищни музикални изяви , а през последните години и в ярки общоградски културни събития в Пловдив, като 50-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив, юни, 2014; фестивалът на книгата „Пловдив чете”, юни 2014; „Празниците на Стария Пловдив”, септември 2013; Благотворителният концерт на Дарик радио в подкрепа на кампанията за набиране на средства за Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив, март 2013; традиционните ежегодни общоградски Коледни и Великденски концерти, организирани от Пловдивската Света митрополия; Концерт, в рамките на „Празници Петко Стайнов” – Казанлък, ноември, 2014 и много други. През април 2014г. ансамбълът участва в тържественото промотиране в България, и в частност в Пловдив, на четвъртия сезон на хитовия сериал „Игра на тронове” на телевизионния канал НВО.

Ансамбълът участва и в рекламния видео клип на популярните български музиканти Елица и Стунджи, заснет специално за участието им в конкурса Евровизия 2012.

През 2016 г. ансамбъл „Престо” участва в Първия Балкански фестивал на музикалните училища, състоял се в град Патра, Гърция.

Ансамбъл „Престо“ е носител на множество награди от страната и чужбина. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?