3906

Свилен от "Остава": Пренебрегваме природата и трябва да променим мислите и действията си

След броени дни, вокалът и двигател на любимата българска група „Остава“ – Свилен Ноев ще отпразнува своя 48-ми рожден ден. Лятото беше активен и наситен с концертни изяви сезон, а есента Свилен и момчетата от бандата ще се посветят на писане на нови хитове.

Като един класически представител на зодиакалния знак Дева, роденият в Габрово музикант е педант по отношение на чистотата и истински перфекционист. Много емоционален и винаги наясно с важните теми на деня, във всяка възможна посока, понякога Свилен реагира остро на „светата инквизиция“ във Фейсбук, която раздава присъди лесно, и прави революции от стола пред компютъра си в уютното пространство на дома си.

Вярва, че промяната е личен пример, а не партиен слоган, както и категорично застава зад надеждата , че младите поколения са по-осъзнати в отношението си към природата и опазването на околната среда. С няколко думи – ако за Леонардо ди Каприо е лесно да убеди Джеф Безос да инвестира милиони в зелената кауза на фондацията си за опазване на природата, за Свилен е инвестиция на време и усилия деликатно да въздейства на почитателите си да променят начина си на живот и да обръщат внимание на малките детайли около тях. Убеден е, че си струва всяка стъпка, всяко усилие и понякога е загубена битка, от която научаваш всъщност повече от победата с безмислена кауза например.

Като истински габровец се спасява с историите и героите, които предизвикват усмивка и надежда. Заради вярата, че доброто побеждава – и не само във филмите от поредицата „Междузвездни войни“.

- „Остава“ не остави лятото на пауза – имахте много активен сезон, как изглежда вашата песен на отминалото лято?

- “Внимание, опасно е” - цитат от песента „Внимание“.  За щастие лятото беше много активно и доста се изморих от път и емоции, сега може би е време за нови песни.

- Концертите и пътуванията в България и по света доказват, че „Остава“ има една много вярна публика, която сякаш расте заедно с вас. Тази отдаденост към групата, към песните, към стила ви – провокира ли ви да бъдете по-смели в експериментите на сцената, в студиото? Да прекрачвате собствените си ограничения, ако имате такива, разбира се?

- Песните имат собствен живот и ние нямаме нищо общо с това след като ги направим и издадем. Никой не е очаквал „Шоколад“ да стане такъв шлагер, нито пък „Океан“. Всичко се случва без нашата намеса. Развиваме се музикално, използваме различни начини за записване и смесване на музиката ни. Текстовете ми се различават от тези, написани и създадени преди десет години. Ограничавам се съзнателно да правя простовати песни и силно се надявам това да е положително нещо, да е стъпка напред.

- Когато говорим за устойчива публика като вашата, сякаш ни убягва друго устойчиво поведение, което е много важно, особено след разрушителните дъждове по Южното ни Черноморие, причинени не толкова от природната стихия, колкото от човешкия нихилизъм към природата. Защо не го научихме този жизненоважен урок и продължаваме да проявяваме упоритост?

- Не мога да говоря за другите хора, но мисля, че като артист се стремя да бъда ясен с позицията си за опазването на природата чиста, както и да насочвам вниманието на феновете ни към важните неща, свързани с това. Понякога ми казват, че като един истински габровец постоянно гася лампите и ненужно работещите уреди.

- Ти си един от артистите в България, които прегръщат важни каузи като опазването на околната среда. Част си от посланиците на информационната кампания #ПромениКартинката, която цели да запознае обществото с фактите около глобалния проблем с неправилно изхвърлените фасове. Кога разбра, че е важно да се промени картинката в тази посока?

- Глобалната ситуация е много притеснителна. Категоричен съм в позицията си, че като артист е задължително да казвам на хората, които обръщат внимание и искат да чуват важните неща, че промяната започва с действията на всеки един от нас. Важно е да правим малките неща, които наистина променят картинката.

- По света вече разбраха колко е важно да се подкрепят смислени инициативи, които работят за изграждане на хармонична връзка между човек и природа. Тук обаче този процес буксува - има ли надежда в по-младите поколения, които да осъзнаят колко е важно да се работи постоянно и целенасочено, за да се постигне тази на пръв поглед недостижима хармония?

- Като цяло, ние, българите, сме хора, които не обичаме да ни се казва какво и как да мислим. Това много прецаква нещата, честно казано. Виждам поведението на хора в София, които пишат едно във фейсбук, а на улицата се държат по съвсем различен начин. Говори се за промяна, за пренареждане на отношението към природата, за активни дейности в тази посока и сякаш винаги оставаме закотвени в дните на официалните инициативи, а после животът продължава по старому. Някои говорят за промяна, други за пробуждане, аз следвам моята посока – да давам добър пример.

Младите хора са много социално ангажирани и мислят за природата много повече от моето поколение. Аз се радвам, че слушат и разбират музиката и посланията в песните на „Остава“. Правя всичко, което е по силите ми, да говоря и акцентирам винаги върху проблемите, свързани със замърсяването на околната среда – хвърлянето на боклуци, фасове, пластмаса. И срещам разбиране в тяхно лице. И това ми дава надежда за промяна.

- Социалните мрежи са нож с две остриета – скъсяват дистанцията с вас, кумирите, но в същото време са една много удобна гилотина, която пада толкова лесно при всеки грешен ход. Имаш ли си спасително място, пристан – там, където знаеш, че си точно на мястото си?

- Използвам социалните мрежи основно за рекламиране на концерти и важни събития. Хубаво е да се говори за проблемите и в социалните мрежи, разбира се лайковете са малко, но все влизат в главата на някой млад човек. Най-добре обаче се чувствам, когато работя по някоя песен или пътуваме със семейството и приятели.

- Имаш син, Свилен-младши. Какъв човек е той, слуша ли песните на Остава, интересно ли му е да бъде на вашите концерти? Изкушава ли се от музиката?

- Синът ни е на 12 години и си има негов музикален вкус, да кажем, че все още харесва „Остава“ и идва на концерти. Не е най-интересното нещо на света за него, разбира се, но се забавлява и за моя радост е доста музикален. Мисля си, че ще стане много добър барабанист, ако му се занимава с това. Пее много добре също, ще видим.

- Личният пример е особено важен. Как деликатно влияеш на поведението му като един осъзнат човек по отношение на околната среда, другите хора? Има ли нещо важно, което си научил от него?

- Ооо, постояно му напомням, че нещата в природата не са безкрайни и трябва да пестим водата, да гасим лампите, компютъра и да  изхвърляме нещата на правилните места. Напомням му, че купуването на милион неща не е нещо, което ще го направи по- щастлив. Децата ни учат постоянно. Благодарен съм, че имам толкова умно и претенциозно дете.

- Трудно е да се обясни на децата да не изхвърлят дъвките си по улиците, защото застрашават живота на птиците. Но също толкова трудно е да се убедят възрастните да не изхвърлят фасовете си например. Незнанието, нехайството или мързелът са причината за това поведение?

- Нехайство и мързел в огромен процент. Постоянно говоря на сина ми за неправилно изхвърлените в природата боклуци и колко са вредни за животните. Трябва да насочваме вниманието на децата от най-ранна детска възраст, защото това ще ги направи възрастни с отношение към собствените им действия – съзнателни или не. Важи не само за отношението към природата. Това, че много хора не се интересуват от изкуство, например, също показва липса на вкус и интерес към нещо, което не е материално.

- Мислили ли сте да се ангажирате с песен в тези послания  - защо след „Шоколад“, не запеем нещо за общия ни дом – природата? На чисто в общия ни дом?

- По време на пандемията направих една песен, „Великан“, която подарих на SOS Детски селища. Като му дойде времето ще направя и за природата, въпреки че в много от текстовете загатвам, че се отнасяме лошо с нея и трябва да променим мислите и действията си.

Научете повече за фактите, свързани с глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове на promenikartinkata.bg

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?