Следвайте ни

Светозар Игов получи Вазовата награда за литература!

Проф. Светлозар Игов: За Вазов не може да се говори с академично спокойствие, макар творчеството му да се нуждае от изследователско търпение

viber icon

Проф. Светозар Игов е тазгодишният носител на Вазовата награда за литература. Тя се връчва всяка година в Сопот, родния град на Патриарха на българската литература, на 9 юли, в деня на неговото рождение. Няколко часа преди да получи престижната статуетка, в една от залите на библиотеката в Сопот проф. Светлозар Игов разговаря с читателска публика от Карлово, Сопот, Калофер, част от която са негови бивши и настоящи студенти. Ето както сподели проф. Светлозар Игов по време на тази среща.

"Благодаря най-напред за високата чест, която ми се оказа от хора от Сопот, които са воювали за мен за Вазовата награда. Това са мои бивши студенти, колеги, приятели. Имам една малко тайна връзка със Сопот. Казвам тайна, защото няколко лета - през 1996, 1997 и 1998 година идвах тайно да пиша в Сопот. Идвах тук, тъй като никой не ме познаваше в Сопот, тук няма писателски клубове, ресторанти, познати и човек може да се уедини и аз наистина се уединих. Знаех само Цветанка Неделчева от музея "Иван Вазов", с която се познавах, и Елена, библиотекарката, която тайно ми даваше книги. От тук, от Сопот, пазя една от най-скъпите на сърцето ми снимки от 1952 година. Правена е в родната къща на Вазов, където на стълбите сме се снимали с майка ми и баща ми. Те бяха учители и водеха ученици на екскурзии в в тези три градчета - Сопот, Карлово и Калофер. Току що бях прочел "Под игото"и исках да попия атмосферата от къщата на Вазов, онзи пейзаж, който всички носим в сърцето от Вазовия двор с бухлатите чемшири. Защото "Под игото" е българския роман, това показа и "Голямото четене".
30 годин след моето влизане във Вазовата къща аз се върнах , за да въведа този пейзаж в моите поручвания. Ето какво съм написал в "Историята на българската литература" за Вазов преди преди време: "Сега, когато моят размисъл за Вазов трябва да завърши, съзнавам, че за него не може да се говори с академично спокойствие, макар че делото му се нуждае от много изследователско търпение. Още по-малко може да се говори за Вазов без вълнение тук, под могъщата сянка на Балкана, сред уюта на сопотските дворчета, край незабравимите пейзажи на Стрямската долина, където дойдох да допиша своя портрет за Вазов". В скоби съм отбелязал, че това е 8 юли 1980 година.
Не е случайно, че тези български титани - Левски, Ботев и Вазов, са родени в тези три градечта. Те са като три съседни скъпоценни камъка в бисерната огърлица на бълагрските подбалкански градчета, от които лумва пламъка на Българското Възраждане. Не е случайно наистина, че тези титани на българския дух, на българския блян, на българското слово, са родени тук - в Карлово, Калофер и Сопот", каза проф. Светлозар Игов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?