Световният ден на театъра в домашна обстановка

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.  Тази година обаче жреците на Мелпомена ще отбележат своя празник всеки у дома, тъй като театрите са затворени заради карантината. Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.  

Те са както мащабни сценични събития, така и съвсем интимни чествания на любовта към магията на театъра. От времето на Древногръцкия театър до днешния ХХІ век магията на театъра привлича милиони хора по света - в тъмната зала на светлата сцена струи животът, независимо дали актьорите претворяват вечната трагедия на Едип или шумните атинянки, дали разказват за великата любов на Ромео и Жулиета, или се радват на жизнеността на героите от "Дванайста нощ", дали страдат с нестихващия стремеж на Чеховата Нина Заречная към любовта и изкуството, или бурно преживяват безизходицата на героите на Тенеси Уилямс, или неосъществената любов между Христофоров и Мина, описана от поет като Яворов. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?