Следвайте ни

Световни звезди на фламенкото идват с „Испански нощи”

viber icon

Две световни звезди на фламенкото подготвят концерт в Дома на културата в Пловдив на 17 септември. Това са композиторът Арно Дюмон и китаристката Елена Сан Роман. В концерта им „Испански нощи” ще се включи и пловдивския хор „Академика”. 

Арно Дюмон е един от най–известните френски композитори и професори по китара. Завършва специалност класическа китара в Париж в класа на Алберто Понсе. По-късно се усъвършенства в Испания при Емилио Пухол и Нарцисо Йепес. Дюмон е професор émérite hors в четири световни консерватории. Автор е на четири учебника по класическа китара. 

Като композитор Арно Дюмон има над 100 класически произведения за соло китара, дуо и ансамбъл, но твори и за хор, филхармоничен оркестър, пиано и флейта. Правил е майсторски класове в над 50 страни и концерти в 65. 

Елена Сан Роман e испанка, която е родена във Франция от родители испанци. Тя е една от малкото жени китаристки, които свирят фламенко.

Основателка е на група Chicas de Ripas, която съчетава танц, перкусии и вокал. Понастоящем Елена Сан Роман живее между Севиля и Париж.

Нашият китарен ансамбъл „Академика” е създаден през 1997 година. Наименованието на ансамбъла е по идея на студентите, които участват в него. Художествен ръководител на ансамбъла от основаването му до днес е Стела Митева-Динкова – доц. д-р в АМТИИ Пловдив. Обичайният брой на студентите-участници е от 9 до 13.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?