46

Светла заряза високата заплата, за да рисува Ван Дайк с вълна

Художничката разказва, че обича да прави нещо с ръцете си и винаги е ходила на курсове за приложни изкуства

Да работиш за голяма заплата в международна фирма и да я напуснеш, за да гониш изкуството или Михаля! И това - без изобщо да знаеш можеш ли да рисуваш. Това прави преди 5 години Светла Чиракова, която е единствената у нас, която рисува с вълна. Изложбата й е експонира​на в център "Елизиум Пловдив". Нарича изкуството си „Вълнено-ритъмна живопис”. Картините й са като приказки, по които сега е написала първата си детска книга „Омагьосана приказка”. 

 

При мен нещата се получават и стават лесно, казва художничката, която само допреди 5 години не е знаела дали изобщо може да рисува, а сега прави реплики от вълна на картина на Антонис ван Дайк. 

17 години работила като мениджър „Човешки ресурси” в различни големи компании. Последната ​- немска фирма с над 1000 души персонал в България. „В един момент немците решиха да се откажат от офисите си у нас, защото сме много корумпирана държава и ги дърпаме назад. Оставиха всичко на българския управител да реорганизира нещата тук. Той съкрати много хора и така потопи фирмата. Остави ме сама ​- аз да оправям заплатите, да се занимавам с персонала и новия подбор. За 1000 души! Четири месеца издържах, повече не можах ​- отидох и си хвърлих молбата за напускане, без изобщо да знам какво ми предстои оттук нататък. Напуснах и бях толкова щастлива, макар да не знаех какво ще правя”, спомня си Светла.

Художничката разказва, че обича да прави нещо с ръцете си и винаги е ходила на курсове за приложни изкуства ​- грънчарство, декупажи и какво ли не. Учителят по грънчарство я посъветвал да не се хваща с този занаят, защото не е женски. Трябва ти пещ, трябва ти ателие… И я попитал искал ли да <210> намери майсторка, която работи с вълна.  

„Като напуснах работа, той бе първият, на когото се обадих и се похвалих, че съм напуснала и вече съм в света на творчеството и свободата. А той ме погледна странно и каза: как така ще напуснеш с такава висока заплата! Трябваше да си останеш и да правиш двете неща едновременно”, разказва Светла Чиракова.

Убедена е, че в един момент човек започва да си задава въпроси и да знае, че

ще дойде момент, когато ще съжалява, че не е направил нещо свое. 

„До този момент съм се занимавала много с приложни изкуства, но още не знаех, че мога да рисувам”, разказва Светла. 

Първата й майсторка я впечатлила, като направила с плъстена вълна древна българска свастика. Светла влязла в интернет и започнала да чете всичко, което ​намери, за вълната. В българските сайтове не ​открила почти нищо ​- интересните неща били в чуждите. „Вълната е единственият материал, който поддържа точно температурата на тялото - 36 градуса. Затова зимно време не ти е студено, а лятно време не ти е горещо. Тя е и една от най-скъпите изолации в света за строеж на къщи. Когато я запалиш, тя се самозагася и не може да стане пожар”, обяснява тя.

Още в началото клиенти я намерили по интернет и я помоли да създаде от вълна реплика на картината на холандския майстор Антонис ван Дайк „Рицарят с червената кърпа” от дрезденската галерия. За подарък на влюбен в платното адвокат. Дотогава не била рисувала нещо такова. Това било първото й човешко лице. Обаче адвокатът <210> казал, че харесва нейната картина повече от оригинала. „Рекох му: ​вие сте единствен в света, който има такава картина”, смее се Светла.

Така се родила нейната техника „вълнено-ритъмна живопис”

Според нея изображенията раждат емоционални вълни. Първата си работилница кръстила „Чираче”. Първите неща ги подарявала на познати, които още не можели да проумеят как може да напуснеш високоплатена работа и да се занимаваш с вълна като бабите на село. „А аз им казвах, че щом е имало вълна при хан Кубрат и е продължила напред, тя трябва по някакъв начин да върви с нас във времето”, разказва тя.

Един ден й дошла идеята да прерисува с вълна снимка на лалета от интернет. Получило се нещо интересно. Затворила я в рамка като истинска картина и станала уникална - получила се дълбочина и релеф.

Още на първата й изложба купили над 10 картини. От интернет попаднала на снимките на една зала, която й харесала, и звъннала може ли да я наеме за изложба. Казали й, че това е бизнес центърът на Станимир Каролев в София. Като чули, че рисува с вълна, я поканили да направи изложба след Коледа, по време на конференция на предприемачите. Хората от офисите горе идвали, сядали на диваните и си почивали с картините й. Самият Станимир Каролев си купил нейна творба.

Оттогава сама си прави изложбите и те са много успешни

„Работила съм човешки ресурси и хората ми липсват. Когато правя представяне на картините си, аз имам контакти с тях. Живият контакт за мен е много важен, когато представяш собственото си творчество. Всяка моя картина си има история и аз я разказвам на хората. Може да им кажа нещо малко, но човек си тръгва зареден”, казва Светла.

Последн​ите една-две години започнала да рисува и коне. Купува вълната от обикновени магазини. Българската е по-груба. Използва я за фон. За финия рисунък търси по-фина и затова купува турска и английска. Всичките й творби са приказни. „Картините ме вдъхновяват и аз пиша приказки за тях. Първо е картината, а после тя ме кара да пиша приказка върху конкретна картина. За приказката ми трябват и други картини и така започвам по нея да правя и други, за да я илюстрирам”, обяснява Светла Чиракова. 

Омагьосана приказка за България

Първата книга с приказки на Светла Чираков​а вече е готова. „Всичко е актуално и метафорично. В нея разказвам за една прекрасна малка страна. Само че била омагьосана от зъл магьосник. След това се намесват различни герои. Появява се една девойка, която иска да развали магията и се съюзява със слънцето. Слънцето й помага това да стане”, казва тя. Направила е над 80 илюстрации за книгата.

Записала я е от аудио формат и с QR кодове, чрез които може да се свали от интернет. Чете приказката под музиката на Стефан Вълдобрев, в изпълнение на Теодосий Спасов. Естествено, искала е разрешение от Вълдобрев. Планира да пусне още 10 приказки със свои картини. „По този начин аз надграждам и обогатявам живописта си с вълна”, обяснява дамата. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?