Следвайте ни

Супергероят Альоша пази айляка от НЛО

Илон Мъск закъсва с Теслата в Столипиново, октопод вилнее на Гребния канал

viber icon

Паметникът на Альоша е главен герой в новия Фантастичен пътеводител на Пловдив (Fantasy Guide), който ще излезе от печат през април. Книгата е дело на създателите на известния комикс „Maina Town“.

В новия рисуван разказ съветският воин е пазител на айляка под тепетата и се сражава със зли и свръхестествени сили. Альоша, или Big Al, отразява нашествие на извънземни и се сражава с гигантски комари, които искат да изсмучат айляка от кръвта на пловдивчани. Оживелият паметник на Бунарджика успява да завърти главата и на друг емблематичен монумент - паметника на Съединението, който е изваян в женски образ. В свободното си от подвизи време Альоша пие шотове с Вожда в бар Найлона.


Друга история е за четирите кунг-фу школи, които се борят за надмощие в Капана. Техните главатари са известни общественици. Комиксът съдържа истории и за други пловдивски знаменитости - Стефчо Автографа, Пийняците, Митко с чорапите и Клоуна Кени. Във фентъзи пътеводителя са предвидени и световни сюжети. В един от тях Илон Мъск закъсва с Теслата в ромския квартал Столипиново. Специална история ще бъде посветена на друга нашенска звезда - Котарака Румен.


Фентъзи пътеводителят е насочен както към местните, така и към гостите на града. Изданието ще бъде отпечатано на български и английски език. „Ще премерим пулса на града през погледа на пловдивчаните. Комиксът ще бъде амалгама между реални и измислени истории. Ще опишем съществуващи места и хора и ще ги преместим във въображаем нарисуван свят“, казва Тодор Попов от „Maina Town“.

Комиксът е създаден от солиден екип от 12 души. Рисунките са дело на художниците Димитър Петров (основен автор на проекта), Йордан Терзийски; французина, който живее под тепетата - Мич Брезонек; Виктор Мухтаров; Ани Йорданова, Георги Мурджев, Теодора Дончева-Теч и поляка Михал Рек, който създава текстове и картини. Историите са написани от Койчо Касабов и сценариста от „Шоуто на Слави“ Тодор Карагяуров. В проекта участват още икономистът Тодор Попов и програмистът Иво Палчев, който направи две компютърни игри за „Maina Town“. Комиксът е подкрепен от „Пловдив 2019“ и е част от Европейската столица на културата. Издаването му ще бъде съпроводено с изложба и конкурс за комикс.


„Искаме да покажем енергията и емоцията на живота под тепетата и как да преживееш града като истински пловдивчанин. Книгата ще съдържа съвети и препоръки как да си прекараме най-добре времето“, обяснява Тодор Попов.


Колективът „5 за 4“ нашумя през последните години с веселяшките тениски, които се сдобиха с огромна популярност. В повечето главен герой е Альоша. Понякога нощем постаментът на Бунарджика опустява и каменният червеноармеец тръгва да върши геройства из Пловдив. Веднъж, зверски ожаднял за водка, срутва Хисар капия. Друг път влиза в престрелка с Ал Капоне и Ал Пачино. 


„Альоша притежава всички предпоставки да бъде супер герой - той е огромен и силен, от камък, въоръжен е и носи пелерина. Ако трябва да сме честни, за нас войникът не е Альоша, а Al Yosha или за по-близките Big Al“, казва художникът Димитър Петров. Той и неговият приятел от детинство Тодор Попов, директор на финансова компания, са създателите на „Майна Таун“.


Според Димитър паметникът на червеноармееца е натоварен с тежки политически противоречия - за едно поколение е икона, за друго - най-оплюваното и грозно петно на града.  „Реално Альоша си е каменна статуя. Ние я махаме от тепето и <210> придаваме съвсем различен смисъл“, обяснява 38-годишният художник, илюстрирал редица детски книги, енциклопедии и възстановки на исторически събития. 


„Ние не робуваме на догми и не влизаме в пререкания „за“ и „против“. Харесва ни да измъкнем тези обекти от мястото им, да ги пренаредим, да ги видим в нова ситуация и да им намигнем“, допълва той. Веднъж Червеноармеецът позира като Витрувианския човек. Картината се казва „Майна Ренесанс“ и като неин автор е подписан ЛеоПардо да Винчи. 

Една от популярните им рисунки е „Майната вечеря“.  На нея са зографисани Христос и апостолите на масата и до тях Стефчо Автографа с разгърната тетрадка, който иска от Божия син да му подпише.


Идеите обикновено се раждат от дружески лафове. „Някой приятел подмята шега, друг я допълва и така накрая оформяме сюжета на поредния комикс. Смеем се, събираме уличната енергия и свежите хрумвания, за да оформим нашите комикси“, посочва Тодор Попов.

„Стараем се при нас нещата да стават лекичко, без зор и напъване. Произведенията ни носят духа на пловдивската безметежност, дала на света явления като „айляк“, „густо“ и „майна“, допълва го Димитър.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?