Следвайте ни

Супер находка на Небет тепе: Откриха скелета на снажна красавица от 14 век СНИМКИ

viber icon

Скелет на много висока жена от Средновековието бе открит на разкопките на Небет тепе. Те са част от изследването на терена и от големия проект „По крепостните стени на Филипопол". 

„Скелетът е женски. Дамата е висока 1,67 метра и това е много за жена от Средновековието. Костите са много добре запазени”, каза археологът София Христева. Възрастта й все още не може да бъде определена. 

Откритите тази година общо 6 скелета на терена ще бъдат изследвани за възраст и евентуални причини за смърт от главния съдебен антрополог гл. ас. д-р Павел Тимонов.

„Досега на този терен са открити общо 21 скелета. Смятаме, че през 13-14 век мястото се е оформило като некропол”, каза София Христева.

Теренът, който се изследва, е с площ 80 квадратни метра. Екипът откри тази година кирпичена къща от втората половина на 12 и началото на 13 век. Отстрани на нея има голяма изба.

Открита е и втора къща от този период, която е със застроена площ 25 квадратни метра и е от камъни, зидани с кал. 

Екипът продължава проучванията и под този средновековен пласт се очаква да достигне до римския Филипопол. 

Крепостната стена тук е построена през 45 година след Христа. Първоначално тук е минавала улица, която след това е била премахната и на нея са вдигнати къщи.

През 12-13 век тук е имало къщи, като след това мястото запада и през 14 век става некропол.

Не е ясно какво ще бъде открито там. „Скалата от тепето рязко тръгва надолу на този терен. Тепърва ще видим какво може да се запази и кои участъци да се шкартират”, обясни София Христева.  

Разкопките на югозападната страна на Небет тепе са част проекта "По крепостните стени на Филипопол". Той включва и Източната порта, но там работата е на ниво реставрация. В края на миналата година община Пловдив спечели финансиране за проекта. 

Предвижда се повече от 8 милиона лева да бъдат инвестирани за социализацията на тези археологически паметници, като над 6 милиона е безвъзмездното финансиране от Оперативната програма "Региони в растеж". 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

малииииии

малииииии

19.08.2021 | 15:18

само че е с член и ваг.ина сега това е темата от кой пол е........

Отговори
2 2
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

19.08.2021 | 13:59

Черна коса,сини очи,много хубав бюст.Абе направо красавица.Саръмов направо се излагаш с тези заглавия.

Отговори
9 1
ано

ано

19.08.2021 | 14:55

Амазонка е, майна

Отговори
4 1
Хм…

Хм…

19.08.2021 | 12:38

Е, може и да не е била красавица, то по кокалите не личи.

Отговори
14 0
МАРИЦА пар'цал с крес'ливи "заглавия"

МАРИЦА пар'цал с крес'ливи "заглавия"

19.08.2021 | 18:18

Некадър'ните журн'аля отдалеко си личат, още от отсрещния тротоар със истер'ичаво КРЕ'СЛИВИ "ЗАГЛАВИЯ" с които да се напра'ят на все по-ентересни пред читающите БУДАЛЯ

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?