3906

СУ “Свети свети Кирил и Методий” с премиера на авторския танц “Бабинче” на хореографа Боян Алексиев

Концертът е резултат на  двугодишен труд на учениците и учителите при Средно училище “Свети свети Кирил и Методий” – Пловдив, от професия “Дизайнер”, специалност “Рекламна графика” и професия “Танцьор”, специалност “Български танци”. За първи път ще бъде представен филмът “Бабинче” с автор Марин Вулджев, в който се разказва за теренните проучвания на обичая чрез разкази на свидетели, участници в празника, както и за трансформацията му в сценично разработен обичай. Концертът ще е на 29.04.2024 година, 19:00 часа, Дом на културата “Борис Христов” Пловдив.

Въз основа на направените проучвания с учениците си, хореографът Боян Алексиев разработва танц “Бабинче”. Изпълнители на танца са самите ученици от професия “Танцьор”, специалност “Български танци”, участвали в изследването на терен.Танцът е нов прочит на обичая Бабинден, видян през погледа на младите хора. Той обобщава различните етапи на развитие на обичая от преди 150 години до днес. Музиката е на Петьо Кръстев, а костюмите са изработени по автентичен модел от Йордан Симонски.

Гости, участници в концерта, ще са изпълнители от танцов състав към Академия за музикално танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев”- град Пловдив, които ще представят първите танци на Мартин Тодоров и Симона Маринова,  студенти в първи курс  в АМТИИ, възпитаници на училището и участници в изследването. Участие ще вземат и Фолклорен ансамбъл “Тракия”, в чийто колектив  също има възпитаници на училището.

 В концерта ще видим  изцяло новия репертоар на представителен танцов ансамбъл “Марица” към Средно училище “Св. св. Кирил и Методий” -град Пловдив, където са включени танци от репертоара на ФА “Тракия”, ОФА “Загоре”, ПФА “Странджа”, както и “Добруджански танц” по хореография на Боян Алексиев и музика на Стефан Цонев.

Обединено от идеята, че най-лесната рецепта да научиш младите хора е да ги накараш да съпреживеят информацията,  Средно училище “Свети свети Кирил и Методий” – Пловдив, самостоятелно финансира изследването, описанието и създаването на филма, танца, концерта и фотоалбума със снимки от изследването на обичая, както и изложба на снимки, която ще бъде поставена в Цар Симеоновата градина от 01.05.2024 г. до 15.05.2024 г. 

 Учениците посетиха град Разлог, за да се запознаят с характерните обичаи за Пиринска етнографска област и празника Бабинден. Обичай, показващ признателността на българката към човека, спомогнал за появата на новия живот - “бабата” /акушерката/. Освен ритуалното “умиване” с вода от “крондир”, на ръцете на “бабата” се даряват сапун и кърпа. Всяка жена, “бабувала” през последната година, е със “заденато” бебе в “цедилка” на гърба си и заедно с всички майки, родили през последната година, излизат на мегдана, където се играе “бабино хоро”. Първоначално хорото се е играело на песен само от “бабите” и майките, по-късно е било под съпровода на гайда, а в днешно време се играе на зурни и тъпани, като в хорото се включват стари и млади, включително и мъже. Празникът е силно застъпен в празничния календар на Разлог и околните села.

Гостувахме на НЧ “15 септември 1903-1909”, където ни разказаха за обичая и показаха автентични модели на празничния костюм в региона. В Историческия музей учениците наблюдаваха възстановка на обредния момент в обичая. В продължение на няколко месеца учениците описваха личните си впечатления от празнуването, създаване на репродуктивни и интерпретативни текстове за обичая, правиха художествена обработка на направените снимки. А след това, се срещнахме с бабите от село Добърско, където записахме техните разкази за обичая Бабинден и съпоставихме нашето проучване с техните разкази.

Най-голямата си награда получихме от учениците. Те в продължение на месеци оставаха доброволно след часовете да съставят текстове, обработват снимки или да да репетират танца. Смени се ролята на учителя - той  стана ментор в творчески екип.

Информация за училището:

Средно училище “Свети свети Кирил и Методий” – Пловдив -    Екоучилище на щастието, иновативно и Google референтно училище, с активно проектно базирано и облачно обучение в прогимназиален и в гимназиален етап, с обучение по модела „1:1”, както и с професионално обучение след основно образование по професия „Дизайнер”, специалност „Рекламна графика”, и професия „Танцьор”, специалност „Български танци” – всички отличителни черти обрисуват нашето половинвековно училище.

Професия “Дизайнер”, специалност “Рекламна графика”

Дава практическа подготовка на учениците в областта на рекламната  графика и  графичния дизайн и възможност за професионална реализация. След петгодишен срок на обучение учениците придобиват  III степен  на професионална квалификация с приложение в ЕС. В сформираните извънкласни форми талантливите млади хора могат да се изявяват във фотографията, дигиталното изкуство и на практика да реализират наученото в създадената ученическа фирма “Артийн студио”.

 Професия “Танцьор”, специалност “Български танци”

Професията, която съхранява българския дух, традиции и дава възможност на младите хора да покоряват световните сцени. След петгодишен срок на обучение учениците придобиват  III степен  на професионална квалификация по професия “Танцьор” с приложение в ЕС. Обучението се провежда в реална работна среда. Професията предлага развитие на сценични умения чрез представителния ансамбъл “Марица”, член на ЦИОФФ, който участва в много национални и  международни конкурси и фестивали и възможност за професионална реализация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?