Следвайте ни

Студентка от АМТИИ засне емоциите на лицевите маски

viber icon

Маската е не само социален елемент, определение, което използваме за времето, в което живеем. Маската е и художествен атрибут, широко разпространен в направленията театър, танц, пантомима, цирково изкуство. Поставена на лицето, тя не обезличава. Точно обратното – експонира и хиперболизира емоциите на персонажа. Дори без думи, тя говори. 

Студентката по Фотография от Академия за Музикално и Танцово Изкуство – Пловдив – Вяра Антонова откри своята трета изложба в Дом на културата „Борис Христов“. Темата на експозицията е именно маската – нейната употреба, нейните тайни и форми. Зад абревиатурното заглавието на изложбата “M.A.S.K.” стои значението „Me.And.Self.Knowledge.“ или „аз и себеопознаването“. 

Фотографиите говорят за пропуснатите възможности, вследствие на нашите вътрешни спирачки. Страховете, които сами си създаваме. Това е моята история. Това е и историята на три различни момичета, които слагайки своята маска, улавят целта си. Това не е маска на лицемерието, или маска, зад която да се скрием”, споделя младото момиче.

Пред обектива ѝ са застанали нейни колежки от движенческите специалности на Академията. Чрез тях Вяра улавя живота на маската на сцената. Как подтиква тялото да се пречупи и измени. На три от кадрите пък е заснета дизайнерът по грим и перуки на Драматичен театър Пловдив – Доротея Христова, която също е завършила АМТИИ. 

„На фотографиите с Вяра искахме да покажем как чрез грим и маска се променя визията на човека. Как не трябва да се страхува да се превъплъщава със средствата на грима. Съгласих се да участвам, защото идеята ми хареса - нестандартна е. Показва интересите ми и моите професионални занимания“, споделя за „Марица“ Доротея. 

Самата тя „облича“ маска на една от снимките, като се включва в тази изобразителна анонимност. 

Реализацията на „M.A.S.K.“ е възможна, благодарение на Национален Фонд Култура и ще остане в Дома на културата до 14 ноември.  

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?