Стойо Вартоломеев и Атанас Славчев с награда за принос в родното изкуство

Основателят на пловдивската издателска къща „Хермес“ Стойо Вартоломеев и бившият ректор на АМТИИ Атанас Славчев бяха отличени от министерството на културата с почетни награди. Пловдивчаните получиха почетни знаци за приноса им към развитието и популяризирането на българската култура в месеца на народните будители. 

На проф. Славчев бе връчена грамота и почетен знак „Златен век“ - огърлие . На Стойо Вартоломеев грамота и почетен знак „Златен век“ – звезда.

Не знам кой ме е номинирал, но очевидно ме познава от доста време, защото в младежките ми години, когато работех като редактор в държавно издателство „Христо Г. Данов“, се занимавах и с литературна критика. Правех анализи, есета, но сега кой ли ще се сети. Разбира се, благодаря на този, който ме е предложил за отличието, както и на комисията. 

Предполагам, че идва заради издателството и книжната верига, която поддържаме не само в Пловдив. Може би е натежал и фактът, че в нашия издателски портфейл са едни от най-признатите съвременни писатели, като Георги Божинов, Недялко Славов, Мимо Райчев, Александър Секулов и други“, коментира за Марица Стойо Вартоломеев. 

Догодина издателска къща „Хермес“ прави 30-годишен юбилей. Според г-н Вартоломеев е редно една издателска къща да подава ръка и на български автори, защото литературата е летопис на времето. В същото време не се приема за будител.

Приемам понятието „съвременен будител“ за противоречиво, защото не бива да се сравняваме с възрожденците ни. Тяхната обществена значимост и безкористност няма нищо общо с модерното, прагматично общество. Вярвам, че трябва да вършим работата си добре, гордеем се с нея, но за мен съвременен будител е Максим Минчев, който почина преди ден. Той беше истински приятел на издателството, щедър човек. Човек, който се раздаваше за останалите, а не взимаше нищо за себе си. Тази болест ни го отне без време. Затова най-важното за мен е да успеем да запазим това, което сме създали. Ако успеем в тази пандемия, която очевидно ще продължи повече от година, ако съхраним издателството, книжарниците и екипа в безопасност, тогава ще съм истински щастлив. Време е хората от всички съсловия да се вразумят, защото това, което се случва, е ужасно“, допълва издателят. 

Атанас Славчев, от друга страна, е един от най-добрите пианисти в България. През 1972-а е избран за асистент във Висшия музикално-педагогически институт, сегашната АМТИИ. В продължение на два мандата е заместник-ректор, а от 1999-а до 2008 година, отново за два мандата, е ректор на Академията. 

Сред останалите наградени са арх. Богоя Сапунджиев, актрисата Искра Радева, Иван Александров, доц. д-р Марияна Пискова, Любомир Русанов, Константин Занков и други. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?