Следвайте ни

Стоянка Коева отказва на Филип Кутев да смени Мало Конаре със София

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Пазарджишката народна певица и танцьорка Стоянка Коева е значимо име за културата и фолклорните традиции. Тя е от едно от най-големите села от пазарджишки регион Мало Конаре. Село, прочуло се с многото певци и музиканти. В края на април певицата се запъти към юбилейните 80 житейски лета и продължава да ръководи местната певческа група. Със съпруга ѝ Ангел Коев са едни от основателите на ансамбъл „Пазарджик“ с ръководител Александър Начев още в началото на 60-те години.

Любовта към фолклора наследява от майка си Елена, извор на народни песни и призната певица от село Сенитово. Там е родена и Стоянка през 1941 г.

Музикалният <210> талант е забелязан от тамбуриста и фолклорист Александър Начев още в ученическите години и веднага я кани в новосформираната школа към читалище „Виделина“ в Пазарджик. Няколко години по късно звездата ѝ изгрява на окръжния събор-надпяване в Батак. Там Стоянка се представя с песните „Иван на Ела думаше“ и „Сама е пушка пукнала“, научени от майка <210>. Сборният състав от 4-5 пазарджишки села, в който пее тя,  веднага  направил впечатление на всички и е отличен на първо място. А Стоянка получава бележка зад сцената да се яви за запис в радиоколата, която била в края на ливадата.

"Отидох до мобилното студио за записа, а там се събрали известни музиканти като Филип Кутев, Коста Колев и други. Записаха същите песни, които изпях на естрадата, и ми казаха, че ме канят в ансамбъла в София. Да си помисля и да им дам отговор до няколко дни. Смутих се, защото не бях излизала от родното си място, и отказах, ала после разбрах каква грешка съм направила", разказва Стоянка Коева.

Споделя за поканата от Филип Кутев и с ръководителя си Александър Начев, който я разубеждава с мотив, че скоро ще сформират ансамбъл и в Пазарджик, а на него също ще му трябват гласове. И така се разминава със столицата.

В същото време през 1963 г. се залюбва с певеца Ангел Коев и създават семейство. След като основават ансамбъл „Пазарджик“, заживяват трайно в село Мало Конаре, а Стоянка е назначена за ръководител на художествените състави към читалището. По същото време прави и записи в студиото на Радио Пловдив с битов оркестър под диригентството на Христо Урумов. Едни от песните, които и до днес се пазят в златния фонд на радиото, са „Моме Невено“, „Яно мори“, „Неда вода наливала“,„Закукала кукувица“, „Ой моме, моме“.

Дълги години Стоянка Коева е ръководител на певческите и танцови състави в Мало Конаре, като най-голямото ѝ постижение е смесен народен хор от 80 души,  за което свидетелстват и много снимки в архива ѝ. Музикалното семейство Коеви днес са почетни членове на пенсионерския клуб в селото с отговорник Мария Топалова. Всички с нетърпение очакват вдигането на извънредното положение и отново да запеят любимите си песни заедно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?