46

Стоян Петков посреща празниците с дебютен албум

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Преди броени дни фолклорният изпълнител и телевизионен водещ Стоян Петков представи своя дебютен албум „Кой що ме чуе да пеям“. Дискът съдържа 12 песни, изпълнени с вдъхновение и искрена обич. Песни, възпяващи патриотизма и войводите, песни за любов и вярност, песни за радост и веселба.

Сред тях откриваме плетеница от тракийски и македонски ритми. В албума са включени три дуетни песни, в които Стоян Петков си партнира с именитите певци Тодор Кожухаров, Цветелина и Ашли.

В албума са включени и песните „Цвето“ и „В горите на Македония“, с които Стоян Петков участва в конкурсите за авторска песен и изпълнителско изкуство на престижния фестивал Пирин Фолк 2022 и спечели 3-та награда на фестивалното жури и наградата на журналистическото жури.

Също толкова впечатляващи са любимите песни на поколения българи “Василке, млада невесто“”, “Стар мерак”, както и първата фолклорна песен на изпълнителя „Гледай ме, гледай, пиленце лале“ от Пазарджишкия край.

За работата по албума талантливият изпълнител се е доверил на изтъкнати музиканти и аранжори: Виктор Йорданов-Кардама, Сашко Митковски, Цане Петров, Стоян Джамбазов-Джемби, Здравко Георгиев и други.

Тази седмица бе заснет и видеоклип на заглавната песен от албума в полите на Витоша с участието на танцовата формация „Нова генерация“ от град Кюстендил. За нея Стоян Петков казва: Всичко стана на момента, пътувайки за Северна Македония, чух песента „Кой що ме чуе да пеям“ по тяхното национално радио. Извадих текста на песента още докато пътувах, и след час бях в студиото на Сашко Митковски. Песента веднага ме грабна и реших да я добавя в репертоара си. Получи се много красива песен, която даде заглавието и на моя първи албум. Преди това я бях чувал в изпълнение на известната македонска певица Васка Илиева. Бях притеснен дали ще се справя по време на записа с правилното произношение на думите. Благодаря от сърце за високия професионализъм на Сашко Митковски, който ми даде насоки и съвети по време на записа".

Стоян Петков е роден в Ямбол, където завършва музикална паралелка и след това -  АМТИИ-Пловдив със специалност „Педагогика на обучение по музика“. През 2013 г. се дипломира в специалността „Медийно-музикално редакторство“ в степен магистър. От няколко години е водещ и редактор в Националната музикална телевизия „Фен Фолк ТВ“ на предаването „Фолклорна усмивка“.

Тази година се оказа звездна за Стоян Петков с наградите от фестивала в Сандански и първия му албум, който излиза сега, в навечерието на коледните празници.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?