49

Стогодишни песни от Средните Родопи „оживяха“ в сборник

Николай Чапански,

автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

[email protected]  

 

Идеята да събере и издаде в специална книга народни песни от Средните Родопи е на бившия директор на Държавния архив в Пловдив Александър Маринов, който е на 87 години и не спира да твори. Вече е издал 15 книги от архивите на баща си Петър Маринов - учител, историк, краевед и родоповед, роден преди 120 години в село Проглед, Смолянско. Целия си живот Петър Маринов е посветил на проучване миналото, бита и културата на населението от Средните Родопи. Един от най-фундаменталните му трудове е историята на Смолян, от която впоследствие черпят сведения много историци. 

Интересна е историята на събраните от него автентични народни песни от района на родното му село Проглед. Желанието на майка му Мария било Петър да се изучи за поп, след което да стане свещеник в селото. Затова, че сам решил да учи по-нагоре, баща му се отрекъл от него. Той се занимавал с овцевъдство, бил суров човек и искал двамата му синове да продължат неговия занаят, а не да учат.

След като завършил прогимназията в Чепеларе, Петър се записал да учи в Пловдивската семинария ​- единственото учебно заведение на пълна държавна издръжка по онова време. Имало един учител по музика - белогвардеец, който забелязал интересите на Петър към класическата музика, романсите, баладите и го научил да нотира мелодии. Това му помогнало по-късно, когато се върнал в Родопите, да записва не само текстове на песни, но и да ги нотира. След завършване на семинарията Петър Маринов не станал свещеник по свое желание и бил назначен за писар в Пловдивската митрополия. Там често се отбивал Стою Шишков, за да търси книги и документи от богатата библиотека за изследванията си. При една от срещите Шишков казал на младия Петър, че чиновническата работа няма да му донесе творчески изяви и трябва да се върне в Родопите да издирва фолклорни материали, обичаи, традиции и да ги публикува в местния печат. 

Със съдействието на Стою Шишков бил назначен за секретар на Архиерейското наместничество в Смолян. Затова Петър Маринов винаги е казвал, че Стою Шишков е негов „духовен баща“. Преди да тръгне за Смолян, той си взел отпуск и заминал със съпругата си в родното село Проглед. По път се снимали за спомен, като младо семейство в народни носии, при известния фотограф Крум Савов и точно тази оригинална снимка е поместена в книгата. Там бил пленен от звучните родопски песни и веднага започнал да ги записва както текстово, така и нотно. Събрал цяла папка с песни от този край и на нея записал „Среднородопски народни песни“, събрани 1929 г.

Едва сега неговият син Александър Маринов решава да публикува тези песни в чест на баща си и по повод 120 г. от рождението му. Включени са няколко раздела от над 80 хороводни, любовни, битови, момкови (ергенски) и българомохамедански песни, заедно с оригиналните ноти и размери. Сборникът сега излезе от печат и предстои да бъде представен през пролетта в Пловдив, Смолян и Чепеларе, а тези дни Александър Маринов дари екземпляри от книгата на всички музикални училища в страната, ансамбли и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?