Следвайте ни

Стиховете на Ваня Петкова развълнуваха Първомай

Последните творби на голямата поетеса Ваня Петкова прозвучаха в залата на Образцово Народно читалище „Св. Кирил и Методий“ в Първомай в рамките на Майските културни дни. Нейните почитатели препълниха салона, за да чуят моноспектакъла на нейната дъщеря Оля Ал Ахмед.

Публиката чу много неказани до момента неща за Ваня Петкова - истинското й име, с което е кръстена, къде точно е родена, в коя църква в столицата е кръщавана, произхода й, най-близките й приятели и личности от световна величина, историята със зайчето и много други интересни истории.

По време на рецитала прозвуча не само любовната лирика на поетесата, но и най-злокобните й стихове, предричащи цялата ни действителност. Без музикален съпровод, с пълна концентрация в словата публиката за пръв път чу последните творби на поетесата, като "Копелета", "Към Българите" и "Решение", от главата "Изповед на една мутра" в последната й стихосбирка "Пиратски стихове".

Цветя поднесоха кметът на  Първомай Ангел Папазов, председателят на читалището Иван Караславов, верни почитатели на Ваня. „Какво по хубаво от това и поезията да ни носи цветя!“, възкликна Оля.
Втората част на вечерта продължи с чаша вино и изложба на нейния внук Джоузеф Ал-Ахмад. В  приятелска неформална обстановка публиката се докосна до още едно изкуство на семейството на поетесата. „Дали изкуството ще спаси света? Не знам. В едно съм сигурна, че докато свят светува, ще има изкуство и хора, които да го ценят! Благодаря Ви!“, заключи Оля.

Тази година се навършиха 75 години от рождението на Ваня Петкова и 10 години от нейното "отлитане на Сириус". Така тя казваше за края на земния й престой - "Един ден ще отлетя на Сириус, от където съм дошла..."

Близо до град Първомай, в село Езерово се намира къщата на поетесата , където е изложена цялата й семейна история. „По нейно желание аз я превърнах в "Музей на нейното творчество и личност". Символичен музей... Това е просто нейният дом, нашият дом, домът на нейните наследници, които с гордост продължаваме делото й“, допълва дъщеря й.

 

 

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

1234

31.07.2019 | 15:30
0 0

WTF?

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?