71
Следвайте ни

Стихове на орфеиста Никола Гигов четат в Тракарт 

В рецитала "Огнени страници" участват съпругата и дъщерята на твореца

viber icon

 

 

Стихове на видния поет орфеист Никола Гигов в изпълнение на актьора Златко Павлов  могат да чуят пловдивчани в Културен център Тракарт на 10 ноември от 18 часа. В рецитала „Огнени страници“, посветен на 85-тата годишнина от рождението на твореца,  участват съпругата му Елена Хайтова, също известен писател,  и дъщеря му Елица Гигова. Публиката ще чуе и разтърсващия разказ „Бягството“, посветен на драматичните събития, при които семейството на невръстния Никола Гигов е принудено да напусне дома си в българско село в Западните покрайнини, откъснато от България след Ньойския мирен договор (1919 г.). 

Никола Гигов, починал през 2016 г., е автор на 73 книги поезия и проза. 12 от книгите са посветени на  Орфей – 50 години Гигов посвещава на изследвания на живота на тракийския певец,  когото смята за историческа личност.  Името на Никола Гигов е включено  в световната класация "Великите мъже на XXI в."  на Американския биографичен институт в Северна Каролина и в енциклопедията "Бележити българи на съвременна България". Стиховете на твореца, близък приятел на класика Николай Хайтов, са преведени на над 20 езика, включително японски. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?