71

Стихотворение за Украйна стана хит в Европа

Стихотворението „Война“ на  Нилс Хав стана истински поетичен хит за броени дни. То е провокирано от войната в Украйна и вече е преведено на всички европейски езици, включително и руски. Стихотворението беше публикувано за пръв път у нас в най-големия сайт за пловдивска литература на различни езици Plovdivlit.

Нилс Хав е поет и разказвач с награди от Датския съвет по изкуствата. Дебютира през 1981 г. със сборника с разкази Предвестник на слабостта. Сред неговите книги са Радостната страна на тялото (1982), Митът е отворен (1983), География на душата (1984), Иранско лято (1990) и др. На английски излиза книгата му Ние сме тук, публикувана от Book Thug, както поезия и проза в редица списания като The Literary Review, Shearsman, Exile, The Los Angeles Review and PRISM International. На датски е публикувал шест сборника с поезия и три с разкази. Негови творби са превеждани на английски, арабски, турски, холандски, персийски, сръбски, албански, кюрдски, китайски, португалски, български. Пътува много из Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Нилс Хав израства във ферма в западна Дания, а днес живее в най-цветната и мултиетническа част на столицата Копенхаген. Многоезичният сайт за литература Plovdivlit е проект на фондация „Пловдив ЛИК“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив. За шеста поредна година проектът е част от Културния календар на Общината.

А ето и самото стихотворение:

 

ВОЙНА

Думата "война" е забранена в Русия,

за щастие.

Думи като "тревожност", "писъци" и "бомби"

също трябва да се забранят.

 

Най-тъпото нещо е да мислиш.

Думата "инвазия" е вече забранена.

Данни за военни жертви няма.

За ридаещи войници – да не говорим.

 

Труповете по улиците и сгазените деца са забранени,

ужасът в мазетата и станциите на метрото.

Думата "смърт", за щастие, е забранена –

смъртта е незаконна в Русия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Запек чифутски Голям

Запек чифутски Голям

31.05.2022 | 22:03

Тоа екстрамент нивгъз не мое да стигне ОНЯ ВЕЛИК БЪЛГАРИН който е написал ОПЪЛЧЕНЦИТЕ на ШИПКА Оня БЪЛГАРИН вече е влезнал и във Историята и във Голямата поезия и литература А на Тоа екстрамент чифутски просто му пуснете водата във тоалетната и да замине по канализициония ред Моля Пуснете водата

Отговори
6 3
Лейтенант

Лейтенант

31.05.2022 | 21:51

Поклон украински герои!

Отговори
5 7
Вярно ли?

Вярно ли?

02.06.2022 | 16:35

На кои герои поклон, лейтенанте? На тези с пречупените кръстове, ползващи мирно население за жив щит ли? Или на “героите”, изгорили живи българите на Майдана? Или на “героите”, стъпкали там 15 български флага? А може на “героите”, правещи експерименти в Херсон по примера на прословутия доктор? Кажи, де? И от коя армия си лейтенант, че нашата никога не се е определяла като античовешка!

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?