71

Стефан Еленков за Hills оf Rock: Добре че открихме Гребната база, няма подходящи места за мащабни концерти

Промоутърският бизнес е изключително рисков, твърди организаторът на събитието и директор на "Фест Тийм"

България не разполага с площи на открито, които са подходящи за големи концерти и събития. Инфраструктурата в страната също възпрепятства провеждането на подобен тип организации. Добре че намерихме Гребната база в Пловдив, която едва събира 30 000 души. Това коментира Стефан Еленков, изпълнителен директор на Ticket Station и Fest Team.

По думите му, промоутърският бизнес е изключително рисков, тъй като загубите и печалбите са изключително големи и е рядкост компания да излезе на нулата. Плюсът на сектора е, че не страда по време на кризи, тъй като хората винаги намират средства за забавление. Единствено прави изключение пандемията, когато имало ограничения за подобен тип дейности.

Еленков обясни, че в повечето случаи, когато даден изпълнител изготвя плановете си за турне, промоутърите получават информация за това дали той планира да премине през региона им. "След това те започват да предлагат услугите си в организацията. 

Практиката с пиратстването на музика у нас вреди и на този сектор,

тъй като изпълнителите виждат изключително ниски данни за продажбите си в дадена страна, което ги кара да я пропуснат, мислейки си, че нямат слушатели на територията ѝ. С навлизането на стрийминг платформите, предоставящи услугите си, това се променя, като кара страната да бъде забелязана от изпълнителите", коментира Еленков по телевизия Bloomberg във връзка с организацията на мащабни фестивали.

При огромни изпълнители като Ед Шийрън, който ще изнесе концерт в София на 31 август, промоутърите не преговарят директно с екипа на изпълнителя. Концертът ще се състои на Националния стадион „Васил Левски“, но съоръжението има проблем, когато става въпрос за подобен тип събития. Гостът разкри, че тунелът не е достатъчно голям, за да могат да влизат камионите, носещи всякакъв тип части. Този концерт ще бъде съпроводен с 60 тира. В момента компанията на Еленков води разговори за разширението на тунела, с надеждите да е завършено през 2025 г. 

На въпрос защо често големи изпълнители пропускат България в турнетата си и предпочитат съседките ни за провеждането на концертите си, изпълнителният директор на "Фест Тийм" обясни, че най-често това се дължи на инфраструктурни проблеми или заради предишен лош опит с пазара у нас.

"Ние не разполагаме с такива площи. Другото нещо ​е приемането на еврото, защото в момента, в който ние имаме тази финансова стабилност, която еврото би ни дало, нещата в този бизнес за България ще изглеждат по-добре в международен план.

Ние стискаме палци и Шенген, и еврото да се случат максимално бързо,

защото това ще отпуши бизнеса по един различен начин за нас", посочи Еленков.

Той е на мнение, че концертите в по-малки зали и клубове са задължителни в бранша, тъй като възпитават публиката и привличат интерес. "Правейки концерт за по-малко хора, така се изгражда базата от фенове на даден изпълнител. Така, след като той дойде отново в България, може да увеличим капацитета на залата. Това нещо няма да се отплати сега, то ще се отплати след 5 години. Това е инвестиция в бъдещето, която е задължителна. Ако искате устойчив бизнес и това нещо да процъфтява, се прави по точно този начин. Започвате с клубовете и малките изпълнители и постепенно надграждате", посочи Еленков. 

Той обясни, че "Фест Тийм" работи в организация от 12 компании, които заемат всеки елемент от провеждането и организацията на един концерт. "Сега бъдещите планове са насочени към разширение на Hills of Rock и инвестиция в по-малък столичен клуб. Публиката може да очаква все повече концерти на стадиони", добави Еленков и не скри оптимизма си, че страната ни се превръща в добра дестинация. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
27 коментара
Явно считат рока към културата и си го провеждат там

Явно считат рока към културата и си го провеждат там

09.07.2024 | 21:56

Ама малко ме съмнява да не им е изпипано всичко,по програма Пловдив 2019 го правят и със съдействието на Община Пловдив.2г се мотаха да го организират,бая милиони потичат,сугурно затова са прежалили тихите лунни нощи за 3 дни..

Отговори
7 0
Важното е „да поддържаме многостранността жива”, бил казал жозеп борел

Важното е „да поддържаме многостранността жива”, бил казал жозеп борел

09.07.2024 | 09:19

А какво ще кажете за птичките и пчеличките, дето живеят на стотина метра от тази гюрултия в „Натура 2000”?!?!?! Нямаше ли някакви организации на кучелюбителите дето се преструват на защитници на природата и какво биха казали те, ако биха посмели да се противопоставят на сатанинската мафия, която трови хората и планетата ни?!?!

Отговори
5 2
И все пак дори и на стадион да се направи(примерно 9-ти септ. да го

И все пак дори и на стадион да се направи(примерно 9-ти септ. да го

09.07.2024 | 00:22

Реконструират и ползват за такива концерти лятото на открито),то пак е в същия квартал Отдих и култура..То какви места има,дето да събират по толкова хиляди публика,май няма..

Отговори
4 0
Стадионът е с 55хил. места.

Стадионът е с 55хил. места.

09.07.2024 | 02:43

Освен това стадионите са подходящи за концерти, защото са конструирани така, че да остава шумът вътре. Както в момента концертът се осъществява на открито на Гребната, музиката се разнася между зградите и е нетърпимо. Най-добре е разбира се извън града, както правят във всички западни градове или в затворена зала.

Отговори
7 1
Да се благодарим,че нямаме някакви измислени фест-сцени с розови еднор

Да се благодарим,че нямаме някакви измислени фест-сцени с розови еднор

09.07.2024 | 00:13

Еднорози и драг-кралици,измишльотините на Васко Ухото,че тогава целият град ще рипне против.Но наистина можеше вместо такава музика,друг по-приемлив и приятен жанр да изберат и по-общо приет.

Отговори
7 1
Hills of Rock е психологически експеримент!

Hills of Rock е психологически експеримент!

08.07.2024 | 22:38

Всяка година този концерт тества нервната система и физическата и здравна издръжливост на живущите в квартал Отдих и Култура. Къде са контролните органи в този град за да го определят за вреден веднъж за винаги, както и всички други концерти и да започнат да ги правят на определените за това места?

Отговори
4 2
Три дни камбанен звън и молитви

Три дни камбанен звън и молитви

08.07.2024 | 22:01

Интересно ми е, аз като християнин, живеещ в Република България, чиято официална религия е Християнството, длъжен ли съм и трябва ли да толерирам фест, на който се изявяват открито сатанистки изпълнители с брутални окултни, анти-религиозни текстове за насилие? Половината групи имат провокативни анти-християнски имена и пеят за обладавания, ментални проблеми, насилие и окултното. И това е 3 дни по цял ден. Трябва кмета да даде разрешително на една православна църква или джамия да включи усилвателите и 3 дни до 3 сутринта да надува песнопения и молитви, това му викам аз демокрация.

Отговори
9 2
Ха,хааа!Предложете го на кмета,като контрапункт за рокаджийския фест,

Ха,хааа!Предложете го на кмета,като контрапункт за рокаджийския фест,

09.07.2024 | 00:08

Да докара и църковен туризъм.Това си е идея

Отговори
7 0
Питаш ли се какво им е на тия,дето са от курортните места..

Питаш ли се какво им е на тия,дето са от курортните места..

07.07.2024 | 22:58

Цял сезон са така,с шум,музики,заведения и навалици денем и нощем..ама си търпят хората и си работят,така е с туризма.Ако не им е харесвало,нямало е да останат там…Чак такава мега драма за 3 дни не е,стига преувеличение..3 дни.Ами тия на главната и в центъра какво да кажат,като цяла година са в лудницата..и в шума.

Отговори
8 5
Гребна база НЕ Е проектирана за концерти!

Гребна база НЕ Е проектирана за концерти!

08.07.2024 | 15:57

Това е КВАРТАЛ, а не КУРОРТ! Отиди и се прегледай. До колко часа се провеждат тези концерти- неограничено време, имали разрешение казват от полицията. После става скандал, защото нямали такова разрешение! От 8ч сутринта започват да изпробват музиката и така цял ден, стават три дни денонощно. Или е техно или е смъртоносен метъл. Направи го у вас и тогава давай изводи!!!

Отговори
3 2
Само не разбрах какво се пениш тук на хората,които коментират?!Всеки

Само не разбрах какво се пениш тук на хората,които коментират?!Всеки

08.07.2024 | 17:44

Има право на мнение и го изказва.Никой не е казал,че мненията трябва да са еднакви.Вместо да се караш на хората,иди в полицията и се оплачи,иди при кмета и се оплачи,иди при организаторите и се оплачи.Тук колкото и да се жалваш,няма кой да ти помогне,защото проблемът е само на близкоживущите.Като си толкова възмутен,има си законов ред с жалби по служби.Тук четящите медията,няма ни една служба,така че..просто само си изкарваш нервите на случайни хора,изразили мнение.И тия хора с нищо не са ти виновни.А аз пък лично не считам,че е края на света.Като ми пречи,ще се махна за 3 дни,ще използвам ползотворно времето.Ако не пък-няма да драскам тук,ами ще съм си подал писмено документи,където е нужно.Другото е просто..изтерясване без резултат тук..пред читатели.

Отговори
7 1
Много си умен!

Много си умен!

08.07.2024 | 22:09

Като гледам какви дълги фермани пишеш май май ти имаш конкретен проблем и ти е много важно да обясниш колко невинно се извършва концерт с куп нарушения- нивата на шума, времето до 4-5ч сутринта, какво се продава по време на концерта, свинщина след концерта където хората спортуват и децата играя т.н. Три дни да ида някъде за моя сметка, а после да тръгна и по институциите, нямам тази възможност. Ако общината осигури този лукс на целия квартал или ти може би, ще се възползваме разбира се!

Отговори
2 7
Ей,верно,как не се сетих, умник!Задължен съм ти да ти се занимавам с

Ей,верно,как не се сетих, умник!Задължен съм ти да ти се занимавам с

09.07.2024 | 00:35

Проблема,защото изразих мнение,че безпочвено и безрезултатно хейтиш по хора с различно мнение от твойто под статия,вместо да си се жалваш където трябва.Че и трябва други да ти плащат някъде за престоя,о,и не само на теб ,ами и на целия квартал(ти си кварталът,обединяваш всички),само защото ти казах истината,че тук писанията ти са безрезултатни и ти посочих какво се прави в такива случаи,вместо празни приказки.Да бе,прав си!Друго си е да си мозък-бръснач като теб,браво.

Отговори
6 1
Колкото си умен толкова и "ларж" ха ха

Колкото си умен толкова и "ларж" ха ха

09.07.2024 | 03:06

Раздаваш на едро мнения и предложения на живущите в квартала до Гребната да отидат някъде за трите дни от концерта, а нямаш решение за финансовата страна, кой ще плаща? ! Нали Общината ще спечели десетократно от инвестицията за концерта както го предвижда хахааа ама кой печели?! А и понеже си много умен, ще ме разбереш, знаеш ли че ХЕИ ПЛОВДИВ няма акредитация за измерване на шума, а е официален орган за това? Какво като тръгна по институциите с този кенефен документ? Всичко в тази държава е една парлама!

Отговори
2 4
И какво викаш-чакай да си полая малко така в медията,да се правя на въ

И какво викаш-чакай да си полая малко така в медията,да се правя на въ

09.07.2024 | 11:46

Възмутен и невъзпитан и да се заяждам с всеки,който е дръзнал да ми каже,че само хейтя напразно.Нито ще ида по институции,нито ще направя нещо,ама на..нали съм си чокундур,ще си бълвам тука безпаметно,че и ще обвинявам хора,все едно са ми длъжни-ларж,не ларж..колко съм велик!Да дойдем у вас,бе нагльо,дето си “ларж” по приказките ти..и да се грижиш за чужди хора,а?Ама няма кой да те изтърпи ни секунда дори за 1кафе..Вкиснат мърморко си,дето хората ти казват законово как е,пък като не щеш..твой си проблем!Ама и никой не ти е длъжен да бълваш тук жлъчен сок,понеже ти си си такъв и да ти слуша излиянията(безпочвени).Ай,приятен ден!

Отговори
6 1
Браво оправи ни проблема на всички от квартал Отдих и Култура

Браво оправи ни проблема на всички от квартал Отдих и Култура

09.07.2024 | 13:28

Бая време отдели да пишеш едни и същи групости, вече може да си спокоен, че проблемът ни е решен от теб.хаха Не хейтя, а пиша точно и конкретно за какъв терор става въпрос! Резултат има, не се тревожи хората наистина четът и пишат коментари, изразяват си мнението и очаквам скоро да поемат и конкретните действия всички заедно, защото поединично както написах няма резултат. Ти само като не живееш в този квартал не разбирам какво си се заел да ти обясняваш как трябва да търпим или принудително да напускаме домовете си и да си харчим парите, защото някой решил да прави концерт против правилата. Явно много те е важно да го защитиш и да пишеш тъпотии.

Отговори
1 5
Да…

Да…

09.07.2024 | 15:21

Да,хората четЪТ! Правилно!

Отговори
5 1
И ти четеш но без разбиране!

И ти четеш но без разбиране!

09.07.2024 | 16:28

За теб всичко е курорт! Гледай си курорта и концертите на курорта, и давай акъл...

Отговори
1 5
Да го д***т местните

Да го д***т местните

07.07.2024 | 21:11

Значи като няма къде другаде решихме да го правим в парк "Отдих и Култура". Повтарям, парка се казва "Отдих и Култура"... Неслучайно и болниците са наблизо. Ама кой му пука, че живущите наоколо, деца, бебета, болни след операция хора и животни не спят 3 дни? И кой му пука, че децибелите са много над всякакви допустими стойности. Че шумът е тихият убиец в градска среда и повишава кръвното налягане. Няма проблеми, важното е Ганя да земе някой лев от феста и да напълним хотелчетата и еърбнб-тата. Капитализъм та пращи. Пълен леш.

Отговори
6 2
Гичо

Гичо

08.07.2024 | 08:59

Демагогията,алчността и наглостта нямат граници!!!

Отговори
4 1
Защото влизат много средства в хазната на Общината-привличат допълните

Защото влизат много средства в хазната на Общината-привличат допълните

07.07.2024 | 12:32

Допълнителен международен и бг туризъм с нощувки,изхранване,заведения,такси транспорт и т.н.Влиза свежа пара

Отговори
10 3
Само питам

Само питам

07.07.2024 | 10:04

След като в България няма площи за подобни събития,защо ги организирате????Питайте живеещите наоколо!!

Отговори
8 3
Идете на гости за 3дена или на почивка

Идете на гости за 3дена или на почивка

07.07.2024 | 19:46

Няма нужда да слушате шумотевица,като не искате

Отговори
6 5
Ще дойдем на гости у вас-целият квартал. Къде живееш?

Ще дойдем на гости у вас-целият квартал. Къде живееш?

07.07.2024 | 20:38

Яденето, пиенето и всичко друго също да е включено.

Отговори
6 0
Точно така!

Точно така!

07.07.2024 | 20:46

Нека кмета на града да се допита до живеещите около Гребна база(така наречения Парк Отдих и Култура) как издържат тридневен целодневен терор, който е в противовес със здравните норми за шума приети от общината! Да не говорим какви хора присъстват на тези събития, какво се продава и т.н. като на Гребната е пълно с деца, спортуващи, в близост са почти всички болници, спортно училище и т.н.

Отговори
7 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?