Следвайте ни

Стайко Мурджев: Икарът е признание, но най-важното е, че мога да творя

"Слава" с две отличия на Икарите - за режисура и поддържаща мъжка роля

viber icon

Пловдивският драматичен театър грабна три приза от общо шестте категории, за които бе номиниран на годишните награди за театрално майсторство Икар. За Най-добър режисьор бе обявен Стайко Мурджев за работата си по постановката „Слава“.

Това е вторият ми Икар. Много е приятно да получиш такава оценка от колегите си, защото нашата гилдия е по-взискателна. Изкуството не е спорт, то не може да се премери в метри или във време.

Огромна чест е да бъда номиниран с такива професионалисти. Проф. Маргарита Младенова според мен е един от най-добрите български режисьори за всички времена. Тя е била мой непряк учител през цялото време на студентските ми години. Уважавам изключително много и Стилян Петров и неговите естетически възгледи.

Признанието е голямо, но най-важно за мен е човек да има работа, особено сега. А работейки честно и почтено, наградите идват като резултат.“, споделя режисьорът на Драматичен театър „Н. Масалитинов“ Стайко Мурджев.

Той заявява, че без значение дали имат или не награди, е изключително доволен и горд от екипа на „Слава“. Следващият му театрален проект в Пловдив ще е една от най-забавните комедии на Уилям Шекспир – „Укротяване на опърничавата“.

Пак за "Слава" Димитър Банчев грабна статуетката за Поддържаща мъжка роля.

Не зная доколко наградите са сбъдната мечта за актьорите, но е приятно да знаеш, че трудът ти е бил оценен, че не е бил напразен, че колегите ти са засвидетелствали уважение към постигнатото. Актьорът дава всичко от себе си в създаването на един образ - енергия, нерви, безсънни нощи. Наградите са следствие. И е добре, когато ги има.“, коментира младият пловдивчанин.

Димитър Банчев за първи път работи със Стайко Мурджев, който несъмнено се откроява с нестандартно виждане за театър и собствен почерк.

Това е първата ми творческа среща със Стайко. Само по себе си това вече е предизвикателство. Както, впрочем, и срещата ми с Атанас Атанасов. И двамата са страхотни професионалисти и перфекционисти в работата. С подготвеност и изпипване до последния детайл. С останалите колеги от екипа сме работили неведнъж заедно, но хубавото в нашата професия е, че всеки път имаме поводи за провокации и изненади. А това е страхотно.“, допълва той.

Пиесата „Одисей“ пък бе отличена за „Майсторско техническо осъществяване”. Несъмнено спектакълът на Диана Добрева и Александър Секулов може да се похвали с уникална сценография и игра на светлината, така че тя е наравно с персонажите в сюжета.

Припомняме, че церемонията по награждаването се проведе без публика, спрямо всички изисквания за безопасност.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?